El dissenyador gràfic i excoordinador d'Acció política d'ERC a Badalona, Enric Vidal, ha afirmat aquest dimarts en el judici al 'Procés' independentista al Tribunal Suprem que després de veure les notícies relacionades amb la investigació dels preparatius del referèndum de l'1 de octubre de 2017 "suposa" que l'exresponsable de Difusió de la Generalitat Antoni Molons, és el "tal Toni" que li havia encarregat els treballs d'impremta de cartells per a la consulta.

Vidal ha declarat com a testimoni en la vista oral i ha explicat a preguntes del fiscal Jaime Moreno que un "tal Toni" es va posar en contacte amb ell per demanar-li que "redimensionés mides" del cartell de "les vies del tren" que cridava a votar l'1-O i truqués a les impremtes Global Solutions, Artyplan i Marc Marty per a la seva impressió.

Segons ha explicat Vidal, aquesta persona el va cridar per fer-li la comanda i després es va reunir amb ell, a principi de setembre de 2017, a l'hotel Colón de Barcelona, sense que li donés més dades d'identificació. Tot i això, ha dit que en cap moment va sospitar res i que només va veure que el cartell tenia relació amb el referèndum quan va obrir el projecte i va veure el logotip de la Generalitat.

Preguntat per la Fiscalia si el "tal Toni" podia ser Antoni Molons -que també està citat com a testimoni en aquest judici- el dissenyador gràfic ha dit que no el coneix però que "després per les notícies" va veure "un senyor" que va poder relacionar amb l'encàrrec. "Vaig suposar que era ell", ha afegit.

El nom de 'Toni' va sortir a la llum també en la sessió del judici del dilluns en boca de l'exdirector de Producció d'Unipost Francisco Juan Fuentes, que va ser interrogat en relació amb l'encàrrec que va rebre aquesta empresa --que finalment no va arribar a realizarse- per a la distribució d'uns sobres que van ser confiscats per la Guàrdia Civil i van resultar ser més de 45.000 targetes censals, cartes certificades, dirigides a persones que anaven a constituir les meses electorals del referèndum il·legal.

Sessió suspesa aquest matí

El primer dels testimonis citats aquest dimarts al judici pel 'Procés' independentista al Tribunal Suprem, propietari d'una empresa en la qual van confiscar 1,3 milions de fullets trucant al vot per a l'1-O, ha renunciat a declarar al·legant estar imputat en la causa que s'instrueix en el Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona sobre l'organització de la consulta.

A l'inici de la vista, aquest empresari, Josep Oriol González, ha manifestat que la seva declaració en el judici a Madrid podria perjudicar-lo, pel que ha manifestat el seu desig de no declarar. El president del tribunal, Manuel Marchena, li ha preguntat si té constància efectiva que el procediment a Barcelona segueix el seu curs, i després d'obtenir resposta efectiva per part del testimoni li ha eximit de declarar.

A l'empresa Buzoneo Directo es van trobar dies previs a la consulta il·legal 1,3 milions de díptics i fullets de diversa grandària que feien una crida a votar per la independència. En concret, en l'empresa, situada a la localitat de Montcada i Reixac (Barcelona), es van localitzar uns 700.000 fullets informatius per al seu repartiment promovent el 'Sí', 130.000 cartells més de menys grandària també en suport del referèndum i uns 370.000 díptics amb el logotip de la Generalitat de Catalunya que es correspondrien amb la campanya institucional del referèndum il·legal.

Una responsable de la impremta Artyplan diu que van fer cartells per valor de més de 17.000 euros sense albarà ni factura

Una responsable de la impremta Artyplan diu que van fer cartells per valor de més de 17.000 euros sense albarà ni factura

Al mateix local es van trobar 138.000 cartells més amb el text: "Sí, per fer-los fora", unit a les imatges del rei Felip VI, de l'expresident del Govern espanyol Mariano Rajoy, l'expresident Jordi Pujol i l'expresident del Palau de la Música de Barcelona Fèlix Millet. Aquests últims cartells incorporen els logos identificatius de la CUP.

Després de sortir aquest testimoni, la sessió ha continuat amb l'interrogatori per la fiscal Consuelo Madrigal de la segona testimoni citada aquest dimarts, que és la responsable de recursos humans de la impremta Artyplan --la seu de la qual a Sant Feliu de Llobregat va ser escorcollada per la Guàrdia Civil-- Rosa María Sans.

La responsable de recursos humans de l'impremta Artyplan, Rosa Maria Sans, ha declarat al Suprem que l'empresa va elaborar cartells i fulletons per valor de 17.000 euros però sense albarà ni factura. Sans ha dit que va conèixer que era publicitat del referèndum un cop la Guàrdia Civil es va personar a l'empresa, el setembre de 2017. A posteriori, la Guàrdia Civil li va demanar que quantifiqués l'encàrrec i, després de consultar amb l'àrea de producció, el va valorar en 17.000 euros. Sans ha explicat que el contacte que figurava a la fulla d'encàrrec era Òmnium Cultural, amb qui treballava feia anys. També ha reconegut que, posteriorment al registre, va enviar un correu electrònic a tot el personal demanant que "donades les circumstàncies" no s'imprimís res que fes referència al referèndum. Segons la fiscalia, l'empresa va dipositar al magatzem de Disnet, a Sabadell, un total de 400.000 díptics, 26.000 fulletons i 30.000 cartells de l'1-O.

La responsable de recursos humans de l'empresa Artyplan ha reconegut que al setembre van rebre un encàrrec de cartellera institucional i que, posteriorment, va saber que era publicitat relacionada amb el referèndum. "Desconec qui va fer l'encàrrec", ha explicat Sans a preguntes de la fiscalia. Tanmateix, ha reconegut que en el full d'encàrrec constava com a contacte l'entitat Òmnium Cultural, amb qui feia anys que treballaven.

Un cop finalitzada la seva declaració, que ha estat molt curta, Marchena ha suspès la sessió del judici fins a les 16.00h. Així, doncs la sessió matinal d'aquest dimarts només ha durat 15 minuts. Per a la sessió de la tarda està previst que compareguin el dissenyador gràfic Enric Vidal Famadas, que presumptament va fer d'intermediari entre la Generalitat i altres empreses. Finalment, tancarà la 15a jornada del judici el treballador d'Artyplan Enrique Mary Yriarte.

Un dissenyador que hauria fet d'intermediari entre la Generalitat i impremtes per la cartelleria declara al judici

Un dissenyador gràfic i coordinador d'acció política d'ERC a Badalona, Enric Vidal, serà un dels testimonis que declararà aquest dimarts al judici de l'1-O. Segons ell mateix va declarar al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona en qualitat de testimoni, un alt càrrec de la Generalitat li va lliurar un temps abans de l'1-O un telèfon mòbil amb targeta SIM inclosa i un llapis de memòria USB amb cartells i material de difusió del referèndum -com ara el de les vies-, i li va encarregar que busqués impremtes i altres empreses per tirar endavant la campanya de publicitat de l'1-O. Es tractaria d'algú que es va fer anomenar 'Toni'. Durant la sessió també declararan una responsable i un treballador de la impremta Artyplan, i el propietari de Buzoneo Directo. Les dues empreses van ser escorcollades per la Guàrdia Civil.

Segons fonts jurídiques, en la seva declaració al jutjat 13, Enric Vidal va explicar que en un determinat moment un càrrec de la Generalitat que es va presentar com a 'Toni' li va lliurar el material en un conegut hotel de la plaça de la Catedral de Barcelona, i que dies més tard el va veure a la televisió. Justament aquest dilluns, un responsable d'Unipost, Francisco Juan Fuentes, ha revelat que algú anomenat 'Toni' el va trucar en relació a l'enviament que havien de fer de notificacions de les meses electorals que portaven el logotip de la Generalitat. La fiscalia li ha preguntat si creia que era l'aleshores secretari de Difusió de la Generalitat, Antoni Molons, fet que ha dit que desconeixia.

El nom de Vidal va sortir en el procediment judicial quan diversos testimonis i investigats, representants d'empreses, van dir que un home que es deia així es presentava com a representant 'free-lance' de la Generalitat per encarregar-los la difusió de la campanya del referèndum.

Per aquest dimarts també està previst que declarin la responsable de Recursos Humans d'Artyplan, Rosa Maria Sans, i el treballar d'aquesta impremta Enrique Mary. La Guàrdia Civil va escorcollar la seu d'aquesta impremta, situada a Sant Feliu de Llobregat, el 15 de setembre del 2017. També està citat el propietari de l'empresa Buzoneo Directo, José Oriol González, que també va ser escorcollada.