Els sectors més moderats del PDeCAT esperaran que passin les eleccions del 26 de maig per decidir si planten cara a Carles Puigdemont, després que aquest cap de setmana l'expresident aconseguís sotmetre'ls amb unes llistes per al 28-A i el 26-M amb predomini de perfils de la Crida Nacional per la República. Segons va publicar La Vanguardia , els sectors moderats reclamen un debat a fons després dels comicis per encarar el futur de la formació.

Puigdemont va negar que hi hagi intenció de liquidar la formació demòcrata. El PDeCAT, va destacar, va prendre les seves decisions en dues reunions del seu consell nacional «en una setmana», pel que ha estat un exemple de «reforçament democràtic».

Paral·lelament, ERC va decidir situar Raül Romeva com a candidat al Senat en les eleccions del 28 d'abril, segons van confirmar fonts republicanes. Romeva està ara en presó preventiva a la presó de Soto del Real mentre es desenvolupa el judici de l'1-O al Tribunal Suprem. ERC aposta així per situar els seus presos al capdavant de les candidatures per a les generals, després que la setmana passada anunciés que el president del partit, Oriol Junqueras, també en presó preventiva, encapçalarà la llista dels republicans al Congrés per Barcelona.

La JEC i el Suprem, clau

El futur dels candidats proposats per ERC i JxCat que segueixen en presó preventiva pel «procés» depèn del que decideixin sobre ells la Junta Electoral, que ha de determinar si són elegibles, i el Tribunal Suprem, al qual competeix donar-los permís per prendre possessió i decidir sobre la seva possible suspensió de funcions.

La decisió de les formacions independentistes situa el Congrés en l'avantsala d'un nou terreny per explorar, ja que, malgrat que ara poden ser electes, podrien no accedir a les seves actes o no exercir com a parlamentaris. La Llei Orgànica del Règim Electoral General enumera les causes per les quals un ciutadà és «inelegible». Cap encaixa amb l'estat actual de Junqueras, Romeva, Sànchez, Rull i Turull, perquè no tenen sentència. Diu que no poden ser elegibles «els condemnats per sentència, encara que no sigui ferma, per delictes de rebel·lió, terrorisme, contra l'administració pública o contra les institucions de l'Estat». Paral·lelament, la diputada i exportaveu dels comuns Elisenda Alamany va inscriure ahir el seu nou partit al ministeri de l'Interior. Al seu torn, l'aposta del diputat Joan Josep Nuet d'aliar-se amb ERC a les eleccions generals del 28-A està portant la seva formació, EUIA, a la vora del cisma.