L'expresident de la Generalitat i candidat de JxCat a les europees, Carles Puigdemont, es va comprometre ahir a tornar a Catalu-nya si el trien eurodiputat a les eleccions del maig, en assegurar que amb l'acta tindria «immunitat» a tota la Unió Europea, inclosa Espanya.

En una entrevista a Rac1 va assegurar que la immunitat comença quan un és elegit eurodiputat, i més concretament quan es comuniquen els resultats de les eleccions. Puigdemont haurà de tornar a Espanya per acatar primer la Constitució espanyola davant de la Junta Electoral Central, amb seu al Congrés, per rebre després l'acta d'eurodiputat (si finalment guanya un escó en les properes eleccions europees del 26 de maig), la qual cosa podria implicar la seva detenció abans de gaudir de la immunitat parlamentària que tenen els eurodiputats.

Així s'estableix en l'article 224.2 de la llei orgànica del règim electoral general (Loreg), en què s'assenyala que «en el termini de cinc dies des de la seva proclamació, els candidats electes hauran de jurar o prometre acatament a la Constitució davant de la Junta Electoral Central».

En aquest procés, i encara que no és necessari recollir l'acta personalment, sí que s'obliga a complir en persona el tràmit d'acatament de la Constitució espanyola, segons han assenyalat diverses fonts parlamentàries consultades per Europa Press.

L'acatament és un pas «previ i necessari» per obtenir l'acta, que és «indelegable» i, per tant, ha de fer-se presencialment a Madrid, afegeixen les fonts. El procés per ocupar un escó al Parlament Europeu es produeix en dues fases i es basa en el que marca la llei electoral nacional, cosa que en el cas d'Espanya implica que l'acta s'ha de recollir al país, en aquest cas a la Junta Electoral Central.

És la Junta Electoral qui verifica que es compleixen els requisits i valida la llista d'eurodiputats que posteriorment comunica a l'Eurocambra. Després, a Brussel·les o Estrasburg, l'eurodiputat reconegut per la Junta Electoral i pel Parlament Europeu ha de fer altres tràmits, com presentar la declaració d'interessos financers i la d'incompatibilitats.

Fonts del Parlament Europeu contradiuen Puigdemont i afirmen que l'Estat espanyol tindrà l'última paraula a l'hora de decidir si pot prendre l'acta d'eurodiputat si és escollit en les eleccions del maig: «Si et presentes per Espanya has de fer el que et demana la llei electoral espanyola».

La CUP no se'n fia

La diputada de la CUP Natàlia Sànchez va demanar ahir a Puigdemont que no menyscabi més la seva «credibilitat» i la del Govern català dient que si és elegit eurodiputat tornarà de Bèlgica, després de no haver tornat malgrat haver-ho promès quan va ser candidat a la presidència de la Generalitat en les últimes eleccions.

Puigdemont també es va referir al relat ofert per Urkullu sobre el 26 d'octubre del 2017, quan Puigdemont es va fer enrere en la seva decisió de convocar eleccions per evitar que s'activés l'article 155 de la Constitució i va donar llum verd a la declaració unilateral d'independència al Parlament. «No va ser així», va matisar Puigdemont, que va afegir: «Estic convençut que Urkullu, quan expliqui la integritat de les converses, sabrà que a l'únic acord que jo estava disposat a arribar era convocar eleccions si hi havia garanties explícites que no s'aplicaria el 155, si es retirava la policia enviada extraordinàriament a Catalunya per fer por, si s'aixecava la intervenció de les finances de la Generalitat i si es parava la repressió».

Segons Puigdemont, «aquestes eren les condicions» perquè ell signés el decret de convocatòria d'eleccions i frenés la declaració d'independència, però en aquell moment «aquestes condicions no es donaven». A Urkullu «li falta una part de la memòria o del relat», va assenyalar l'expresident, que va recordar que aquell dia va activar «tots els ressorts d'intermediació que tenia a l'abast», que no passaven «només» pel lehendakari, i a tots els va dir «el mateix».

El Govern basc defensa Urkullu

El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, va assegurar que el que el lehendakari Iñigo Urkullu va afirmar en la seva declaració en el judici al procés està «perfectament documentat» de «principi a fi» i que aquests documents es faran públics quan conclogui el procediment judicial.