La directora de serveis del departament de Presidència l'1-O, Teresa Prohias, va dir ahir al Suprem que no van encarregar contractes a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) pels anuncis de l'1-O, malgrat que l'entitat va remetre dues factures per 93.179 i 184.624 euros i encara les reclama.

Prohias, que va ser una de les condemnades pel Tribunal de Comptes al costat de l'expresident Artur Mas per retornar gairebé cinc milions d'euros gastats per la Generalitat en la consulta del 9N, supervisava les contractacions de Presidència que dirigia l'exconseller Jordi Turull, de manera que tenia coneixement de tots els expedients de contractació del departament.

No obstant això, la testimoni es va desentendre en el judici de la campanya de civisme relativa a l'anunci de les vies del tren que va emetre la CCMA perquè no es va generar «cap expedient de contractació» i ella només pot respondre dels tràmits que fan «de forma legal i ordinària». D'aquesta forma, no va saber explicar per què l'ens públic va remetre aquestes factures, una per 93.179 euros al setembre i una altra per 184.624 euros a l'octubre que, segons ella, va conèixer per un requeriment de la secretària d'Estat d'Hisenda i que van aparèixer al febrer del 2018 sense que constessin en cap registre. I encara que va insistir que no existia cap expedient que donés suport a aquelles factures i comprometés una despesa, aquells imports haurien de considerar-se en qualsevol cas dins un acord marc amb l'ens públic en cas que existissin.

Prohias no sap qui va decidir acudir a la Corporació una vegada que les dues empreses que havien de realitzar la campanya de civisme van renunciar, ni tampoc qui va enviar els anuncis de les vies del tren a l'ens públic, ni si els anuncis que es van emetre van ser realment els de les vies del tren de l'esmentada campanya.