El Parlament del Regne Unit va aprovar una esmena per la qual es declara en contra d'un Brexit sense acord, un primer pas per superar el punt mort en què havia entrat el procés de divorci entre Londres i Brussel·les per la reiterada negativa dels diputats a acceptar el text negociat per les parts. L'anomenada esmena Spelman/Dromey va ser aprovada per 312 vots a favor i 308 en contra, un estret marge de quatre vots que mostra les tensions polítiques al voltant del Brexit a la seu legislativa.

Aquest ajustat resultat va provocar que els diputats votessin a continuació una segona esmena -batejada com a compromís Malthouse-, l'objectiu de la qual era obligar el Govern a presentar un pla detallat per a un Brexit sense acord. Va ser rebutjada per 374 vots en contra i 164 a favor.

L'esmena Spelman/Dromey va més enllà d'una proposta similar del Govern, ja que estableix que el Parlament rebutja un Brexit sense acord «sota qualsevol circumstància», mentre que la redactada per Downing Street descartava una sortida desordenada només per al 29 de març, data prevista per a la ruptura.

Amb aquest resultat, s'espera que, tal com va avançar dimarts la primera ministra britànica, la Cambra dels Comuns voti una segona esmena perquè l'Executiu demani formalment a la UE un ajornament de la data del Brexit.

May va proposar votar dues esmenes després de patir una nova derrota a Westminster. Dimarts a la nit els diputats van rebutjar, per 242 vots a favor i 391 en contra, l'acord del Brexit, ratificant així la seva decisió del 15 de gener passat, quan ho van fer per una diferència encara més gran (230 vots).

La mandatària britànica encaixava així un cop dur, ja que el dia anterior -dilluns a la nit- havia viatjat a Estrasburg per reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, de qui va aconseguir una declaració vinculant amb la finalitat de tranquil·litzar el Parlament sobre la frontera de l'Úlster. El principal obstacle per aprovar el text actual és l'anomenat backstop o el mecanisme d'emergència dissenyat per les parts per evitar que després del Brexit torni la «frontera dura» entre la província britànica d'Irlanda del Nord i la República d'Irlanda.

El Partit Unionista Democràtic (DUP) d'Irlanda del Nord va donar per «mort» l'acord del Brexit. May «no tindrà èxit en una tercera votació», va pronosticar el portaveu del DUP, Sammy Wilson, tot afegint que «necessita ser clara amb la UE i dir-los que aquest acord està mort».

Paral·lelament, el primer ministre d'Irlanda, Leo Varadkar, va qualificar d'il·lusos els partidaris del Brexit davant el punt mort que ha assolit el procés de ruptura entre Londres i Brussel·les. Han estat «caçant unicorns» durant «molt temps», va explicar, tot afegint que «a mesura que ens endinsem en les properes setmanes es fa flagrantment obvi que els unicorns només existeixen als contes de fades».

Per part seva, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va destacar l'interès d'Alemanya per una sortida ordenada del Regne Unit de la Unió Europea, si bé va admetre que les opcions que això passi s'han reduït després del segon rebuig del Parlament britànic a l'acord de sortida.

Paral·lelament, el president francès, Emmanuel Macron, va reiterar que l'acord per al Brexit no és negociable.

Brussel·les va insistir en què l'únic acord possible és el que ja existeix i Macron va donar suport a aquesta postura. «Si el Regne Unit demana un retard, potser seria un retard tècnic per tenir més temps per ordenar la seva sortida», va assenyalar Macron.

La Unió Europea també va recordar al Parlament britànic que no n'hi ha prou amb votar en contra d'un Brexit sense un acord per evitar aquest escenari i que si vol el contrari ha d'acceptar un acord per la sortida del bloc.