El Govern espanyol té previst recórrer davant del Tribunal Constitucional (TC) la comissió d'investigació sobre les activitats de la monarquia espanyola, segons van informar a Europa Press les fonts de l'Executiu central.

La creació de la citada comissió es va aprovar el dia 7 de març, impulsada per JxCat, ERC, els comuns i la CUP, i va tenir el rebuig de Ciutadans, PSC-Units i el PP.

Per impedir que aquesta comissió iniciï els seus treballs, el Govern espanyol ja ha posat en marxa el tràmit i ha demanat al Consell d'Estat el preceptiu informe abans d'aprovar en el Consell de Ministres la presentació del recurs davant del Tribunal Constitucional. La previsió és que l'Executiu central demani al TC que aquesta comissió no s'arribi a constituir.

Les fonts consultades no precisen si podria ser en el Consell de Ministres de demà o ja haurà de ser en el de la setmana vinent que l'Executiu central aprovi la presentació del recurs, perquè està esperant que el Consell d'Estat remeti l'informe citat.

La comissió d'investigació sobre la monarquia creada al Parlament català pretén investigar les «activitats irregulars o delictives de persones vinculades a la família reial espanyola, incloses les destinades a forçar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora de Catalunya després de l'1-O».

Així consta en el text que van presentar els impulsors i que es refereix a les empreses que van decidir anar-se'n fora d'aquesta comunitat autònoma després del referèndum de l'1-O. A més, volen que la comissió investigui els «presumptes comptes irregulars del rei emèrit, Joan Carles I, a Suïssa i altres paradisos fiscals», i les activitats irregulars o delictives que es puguin derivar de les declaracions que va fer Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Amb la seva creació, el Parlament suma una nova comissió d'investigació en aquest mandat: ja en té tres en marxa -sobre els atemptats d'agost del 2017, sobre el projecte Castor i sobre el 155-, i altres de pendents de validació -una sobre les càrregues policials de l'1-O.

L'Executiu de Sánchez ja va recórrer a final de mes d'octubre passat davant del TC la resolució aprovada al Parlament català l'11 d'aquest mateix mes contra el rei i la monarquia, en veure en aquest text un nou intent» d'iniciar un altre procés unilateral «que desemboqui en la proclamació d'una hipotètica república» catalana.