Ada Colau ha fet retirar el llaç groc de la façana de l'ajuntament de Barcelona en compliment de l'ordre de la Junta Electoral de Zona, que ahir a la tarda donava 12 hores a l'equip de govern barceloní per dur a terme aquesta acció a petició del Partit Popular.

En concret, la Junta Electoral de Zona de Barcelona va emetre aquesta ordre després d'admetre una denúncia presentada pel regidor del PP Alberto Fernández Díaz i després que uns encaputxats haguessin retirat el llaç a la matinada, encara que el consistori el va tornar a posar ahir al matí.

La resolució de la Junta Electoral recull la mateixa doctrina de la Junta Electoral Central que ja va ordenar fa 3 dies al president de la Generalitat de Catalunya retirar les banderes estelades i llaços grocs d'edificis públics dependents de la Generalitat, entre aquests el Palau de la Generalitat, situat davant l'ajuntament de Barcelona.

La Junta Electoral entén que «la col·locació de llaços grocs al mobiliari públic, així com d'altres símbols o pancartes, banderes estelades, etc. és un acte que vulnera flagrantment la neutralitat de l'Ajuntament de Barcelona atès que els esmentats símbols exterioritzen la ideologia de determinats partits i persones que concorren al procés electoral però no de la totalitat de la ciutadania».

L'Ajuntament de Barcelona tenia un termini de 24 hores per recórrer aquest acord de la Junta Provincial de Zona.

Durant els períodes electorals els poders públics estan obligats a mantenir estrictament la neutralitat política i per tant han d'abstenir-se de col·locar en edificis públics dels llocs de titularitat pública, així com en locals electorals, símbols que puguin considerar-se partidistes i han de retirar els que s'haguessin col·locat abans de la convocatòria electoral.

La Junta Electoral és l'encarregada de garantir la transparència i igualtat entre les formacions polítiques concurrents a les eleccions i de preservar el respecte i el deure de neutralitat política que han de tenir els poders públics durant el procés electoral.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va advertir ahir la JEC de la «impossibilitat» de complir la seva ordre sobre la retirada d'estelades i llaços grocs dels edificis públics dependents de la Generalitat.

Torra va enviar dimecres a la JEC un escrit en el qual al·legava la «dificultat legal de complir» el requeriment de retirar estelades i llaços grocs i li demanava «reconsiderar» la seva decisió.

En una visita al port de Tarragona, Torra es va reafirmar en la seva negativa a retirar la simbologia al·ludida per la JEC: «Denunciem un nou intent de l'Estat per limitar i vulnerar un dels nostres drets essencials», va assenyalar.

«No renunciarem mai al dret a la llibertat d'expressió, ni al de protesta, ni al de manifestació», va subratllar el president, que va afirmar que «mantenir els llaços grocs i les estelades és llibertat d'expressió», segons va informar la Generalitat en un comunicat.

Torra va tornar a demanar a la JEC que reconsideri el seu requeriment davant el que considera que és «una nova vulneració de la llibertat d'expressió i, sobretot, davant la impossibilitat que una ordre com aquesta es pugui complir».

En aquest sentit, va al·legar que hi ha «centenars d'edificis públics i hi ha milers de funcionaris que legítimament expressen també la seva protesta i el seu rebuig a la situació d'aquesta presó i d'aquest exili injustos posant llaços grocs als seus llocs de treball».

«Jo no limitaré mai la llibertat d'expressió dels funcionaris ni de cap ciutadà de Catalunya», va insistir Torra, que va assegurar: «En aquest país no volem viure amb por i no viurem amb por».

També Cs va presentar un escrit a la Junta Electoral Central en el qual sol·licita que es doni l'ordre a Interior i als Mossos perquè retirin els símbols «separatistes» de la Generalitat i que, a més, traslladi el cas a Fiscalia per una possible «responsabilitat penal» del president català, Quim Torra.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va advertir que si Torra no retira els llaços ha de «caure tot el pes de la llei» sobre qui incompleixi.