El Govern de Nova Zelanda informa d'almenys 49 persones mortes i 48 de ferides en dos atacs registrats aquest divendres al migdia contra dues mesquites de la localitat de Christchurch, a l'Illa Sud. Les forces de seguretat han detingut quatre persones, tres homes i una dona, relacionades amb els atacs als centres religiosos. Els cossos policials han instat a la població a mantenir-se lluny de la zona i, si pot ser, a no sortir de les seves cases. Les mesquites afectades són les d'Al Noor i Linwood, a l'oest i l'est de la ciutat, respectivament.

En una compareixença davant la premsa, el cap de la Policia neozelandesa ha dit que han mort 41 persones a la mesquita de l'avinguda Deans i set a la mesquita de Linwood, a més d'una persona que ha mort poc després en un hospital per la gravetat de les ferides sofertes.

L'anterior balanç facilitat per la primera ministra del país, Jacinda Ardern, era de 40 morts i 20 ferits greus. Ardern ha assegurat que la situació viscuda aquest divendres "no té precedents" en la història recent de Nova Zelanda i ha deixat clar que es tracta d'un atac terrorista. "És clar que això només es pot descriure com un atac terrorista. Pel que sabem, sembla estar ben planejat", ha assenyalat la primera ministra neozelandesa, segons informa el diari 'New Zealand Herald'.

Un dels atacants ha retransmès l'assat en directe

Almenys quatre persones -tres homes i una dona- es troben sota custòdia policial, tal com ha anunciat la Policia neozelandesa. Un dels atacants ha retransmès en directe per xarxes socials un vídeo amb el seu atac contra una de les mesquites.

Un atacant dels tirotejos a Nova Zelanda va emetre les imatges en directe

Un atacant dels tirotejos a Nova Zelanda va emetre les imatges en directe

Primers segons del vídeo, abans del tiroteig.

El suposat atacant, un home identificat com a Brenton Tarrant, de 28 anys i nascut a Austràlia, també havia publicat prèviament en una pàgina web un manifest en el qual es descrivia a si mateix i explicava els motius racistes i xenòfobs de l'atac. "Només sóc un home blanc comú, d'una família normal que ha decidit prendre una postura per assegurar el futur de la seva gent", afirma Tarrant en el manifest.

El jove identificat com Tarrant ha retransmès en directe 17 minuts de l'atac des que ha arribat amb cotxe a la mesquita d'Al Noor. En el vídeo es pot observar que té un gran arsenal d'armes a l'interior del vehicle i bidons de gasolina. Una vegada dins de la mesquita ha començat a disparar de manera indiscriminada.

A les imatges retransmeses en directe per l'atacant s'observa com surt de la mesquita per la porta principal i es dirigeix al carrer disparant a diverses persones a l'atzar fins a arribar al seu vehicle.

No estaven a cap llista de seguiment

"La Policia està interrogant els detinguts, dels quals cap estava fitxat per les autoritats", ha manifestat la primera ministra neozelandesa. Ardern ha dit que s'han trobat dos artefactes explosius en els vehicles dels sospitosos d'haver perpetrat l'atemptat i que han estat neutralitzats. La primera ministra ha assegurat que els detinguts no estaven en cap llista de seguiment per terrorisme.

"Hi ha quatre individus que han estat detinguts però tres estan connectats amb aquest atac i estan sota custòdia, un dels quals ha dit públicament que és australià", ha explicat. "Hi ha persones que jo les descriuria com de visions extremistes que no tenen absolutament cap lloc a Nova Zelanda i que, de fet, no tenen lloc en el món", ha dit Ardern. "Encara que no tenim cap raó per creure en aquesta fase que hi ha altres sospitosos, no ho estem donant per descomptat en aquest moment", ha postil·lat.