15 de març de 2019
15.03.2019

La Fiscalia rebaixa cinc anys la petició de presó per a Sandro Rosell

Deixa de considerar continuat el delicte de blanqueig que atribuïa a l'expresident del FC Barcelona

15.03.2019 | 00:05
L'expresident del FC Barcelona Sandro Rosell

El fiscal va rebaixar ahir en el judici d'onze a sis els anys de presó que demana per a l'expresident del Futbol Club Barcelona Sandro Rosell per haver blanquejat suposadament vint milions d'euros de la Confederació Brasilera de Futbol dels quals es creu que es va quedar almenys 6,5 milions.

En el judici que se celebra a l'Audiència Nacional el fiscal José Javier Polo va rebaixar també la sol·licitud de deu a cinc anys de presó per al soci de Rosell, l'advocat andorrà Joan Besolí, i de set a un any i onze mesos per a la seva dona, Marta Pineda.

També ho ha fet respecte a tres presumptes testaferros per als quals demanava entre sis i vuit anys de presó i ara entre un any i sis mesos i un any i onze mesos per a Pedro Andrés Ramos González i Shahe Ohanessian, i un any i sis mesos per a José Colomer Esteruelas. En tots els casos, el fiscal els acusa de blanqueig de capitals i grup criminal, mentre que en les seves conclusions provisionals els atribuïa a més del primer delicte un altre d'organització criminal, encara que a l'informe que exposarà en la pròxima sessió del judici, el pròxim dia 25, explicarà de forma més exhaustiva les raons de la seva modificació de conclusions.

El fiscal ha demanat a més que els acusats paguin diverses multes, en concret Rosell 59 milions d'euros, Besolí 40 milions, Ramos 25 milions, Marta Pineda i Ohanessian 19 milions cadascun i Colomer 50.000 euros. També ha reclamat que Rosell i Besolí siguin inhabilitats per exercir qualsevol activitat en el món empresarial durant tres anys a comptar a partir que compleixin la pena privativa de llibertat i durant dos anys Ohanessian i Colomer.

Els advocats defensors han mantingut les seves peticions d'absolució per a tots els acusats i han al·legat vulneració dels seus drets perquè en el seu escrit de conclusions definitives el fiscal ha introduït fets nous que no figuraven en el seu informe d'acusació provisional, dels quals no han pogut defensar-se en el judici.

L'acusació del fiscal està relacionada amb la labor d'intermediació de Rosell –que va presidir el FC Barcelona entre el 2010 i el 2014– a través de la seva empresa de màrqueting esportiu BSM perquè la CBF cedís el 2006 a un grup audiovisual de l'Aràbia Saudita els drets de televisió de 24 partits amistosos de la selecció brasilera per 27 milions d'euros.

La Fiscalia relaciona els delictes que atribueix als acusats unes suposades comissions il·legals que hauria rebut el llavors president de CBF, Ricardo Teixeira, que, segons ha indicat el fiscal durant el judici, és investigat al Brasil per aquests fets.

Segons l'escrit de conclusions definitives de la Fiscalia, els acusats van formar una agrupació delictiva d'interessos comuns, reforçada per vincles d'amistat i parentiu, dedicada al rentat de capitals a gran escala, sabent la seva il·lícita procedència. Afegeix que ho van fer sota la iniciativa i coordinació de Rosell i conforme a les capacitats que cadascun aportava, amb especial rellevància Besolí, gestor de professió i titular d'un important nombre de societats i comptes bancaris a Andorra.

El fiscal relata que l'activitat dels acusats permetia a altres persones la realització de determinades operacions que tenien la finalitat d'incorporar al tràfic legal els beneficis obtinguts en activitats penalment rellevants o il·lícites. Detalla que els acusats facilitaven les seves relacions personals i professionals, els seus coneixements sobre operativa bancària i l'ús d'entitats de les quals eren titulars, moltes d'elles purament instrumentals sense infraestructura i establertes en paradisos fiscals, i fins i tot les seves identitats i fins als seus propis comptes bancaris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook