El Parlament britànic va aprovar una esmena en la qual el Govern de Theresa May proposa sol·licitar a la Unió Europea que retardi la data del Brexit, prevista actualment per al 29 de març, per tal d'evitar una sortida sense acord. El text redactat per Downing Street va rebre el suport de 412 diputats, mentre que 202 s'hi van mostrar en contra, fet pel qual va quedar aprovat per una àmplia majoria de 210 vots. Per partits, 236 laboristes i 111 conservadors van votar-hi a favor, mentre que 187 conservadors, 3 laboristes i els 10 diputats del Partit Unionista Democràtic (DUP) d'Irlanda del Nord -que donen suport al Govern- ho van fer en contra. May havia donat llibertat de vot.

També s'hi van oposar fins a set membres de l'Executiu, inclosos el ministre per al Brexit, Stephen Barclay, que paradoxalment va ser l'encarregat de defensar l'esmena governamental; el de Comerç Internacional, Liam Fox; i el de Defensa, Gavin Williamson.

A l'esmena, el Govern es compromet a intentar acordar amb la UE una extensió curta, fixant com a nova data límit el 30 de juny. Per a això, posa com a condició als diputats que per al 20 de març hagin aprovat l'acord del Brexit. Si la seu legislativa insisteix a rebutjar l'acord, llavors el Govern intentarà aconseguir de la Unió Europea una pròrroga llarga. Però en aquest cas, va alertar l'Executiu britànic, el Regne Unit haurà de celebrar les eleccions europees del 26 de maig.

La Cambra dels Comuns s'ha negat dues vegades -l'última aquesta setmana- a aprovar l'acord per al Brexit negociat per Londres i Brussel·les, la qual cosa, donada la proximitat de la data límit, abocava a una retirada desordenada que temen les dues parts. Per evitar-ho, la primera ministra va proposar demanar una pròrroga, però al mateix temps va avisar els diputats que les opcions són limitades: aprovar l'acord actual, intentar renegociar un altre de diferent, convocar un segon referèndum o cancel·lar directament el Brexit.

Un portaveu de May va assegurar que «el Govern redoblarà els seus esforços amb l'objectiu d'aconseguir el resultat del referèndum de sortir de la UE assegurant el suport a un acord». En aquest sentit, va aclarir que la líder conservadora podria forçar una tercera votació del text actual «si considera que val la pena». En aquest cas, hauria de tenir en compte el termini que s'ha donat el mateix Govern per tenir un acord aprovat per al 20 de març.

La Unió Europea ja s'ha manifestat enèrgicament en diverses ocasions per dir que l'únic acord possible és el que ja està sobre la taula, descartant amb això una nova negociació.

«Prorrogar aquesta situació, per què? Perquè la negociació ha acabat: L'acord és aquí», va avisar el cap negociador de la UE, Michel Barnier.

Pel que fa al segon referèndum, els mateixos diputats van rebutjar una esmena que proposava retardar el Brexit el temps suficient per poder organitzar un segon referèndum. La votació es va resoldre amb 334 vots en contra i 85 a favor. No obstant això, el líder laborista, Jeremy Corbyn, va insistir que un segon referèndum és «una opció realista per superar la crisi».

Segons la seva opinió, tant l'acord actual com un Brexit sense acord «han deixat de ser opcions viables». «Prenem nota de les votacions», es va limitar a dir un portaveu de la Comissió Europea en un comunicat.