El Parlament del Regne Unit ha tornat a rebutjar aquest dimarts, i per segona vegada, l'acord del Brexit negociat pel Govern de Theresa May i la Unió Europea, tot i els canvis que la primera ministra va aconseguir 'in extremis' del bloc comunitari, precisament, per convèncer els diputats britànics.

La votació s'ha resolt ràpidament, després d'un dia d'intens debat a la seu legislativa, per 242 vots a favor i 391 en contra, és a dir, 149 de diferència . La Cambra dels Comuns ja va rebutjar el primer acord el 15 de gener per 202 vots a favor i 432 en contra, una diferència de 230 vots. Per trobar un rebuig tan contundent, cal remuntar-se fins al 1924, quan el Gabinet de Ramsay MacDonald va patir una sèrie de garrotades parlamentaris, el major d'ells per un marge de 166 vots.

Després de primer revés, May va iniciar una ronda de contactes amb els líders dels grups parlamentaris en la qual es va comprometre a persuadir Brussel·les perquè donés les garanties que reclama Londres sobre el 'backstop' o el mecanisme d'emergència per evitar que amb el Brexit torni la 'frontera dura' entre Irlanda del Nord i Irlanda.

Amb aquesta intenció, la 'premier' va viatjar dilluns a la nit a Estrasburg per reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Dues hores i mitja després, va aconseguir una "interpretació comuna legalment vinculant" sobre el 'backstop'.

Juncker ha subratllat sobre l'acord que aquestes "aclariments" no aporten elements nous, ni reobren l'acord del Brexit, tot i que "completen" el text legal per apuntar amb més claredat que el 'backstop' és un mecanisme d'últim recurs que cap de les parts vol activar i que, de fer-ho, serà de manera temporal fins trobar una solució millor.

Aquesta declaració vinculant, per tant, no oferia els canvis exigits pels diputats britànics, que pretenien que el Regne Unit pogués desactivar unilateralment el 'backstop' o almenys fixar un límit temporal.

Aquest dimecres, votació per un possible Brexit dur

Després del rebuig a l'acord, els diputats votaran aquest dimecres sobre la possibilitat d'un Brexit sense acord, escenari que previsiblement rebutjaran per evitar una sortida caòtica. L'última votació de la setmana serà dijous, quan els diputats decidiran si opten per ajornar el Brexit a través de l'extensió de l'article 50.

"Votar per una extensió o una sortida sense acord no soluciona els problemes als quals fem front ara", ha advertit May després de conèixer el resultat de la votació.

Per la seva banda, el líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, ha assegurat que el pla de May "és mort" i ha quedat clar que "no té el suport" de la cambra.

Tot plegat, quan només queden poc més de dues setmanes per la data oficial de sortida del Regne Unit de la UE, el pròxim 29 de març, i després de l'avís per part del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que "no hi haurà terceres oportunitats".