El Consell de Ministres va aprovar ahir la impugnació davant el Tribunal Constitucional (TC) contra la comissió d'investigació del Parlament sobre la monarquia, tal com havia avançat. Ho va fer després d'obtenir un dictamen favorable per part del Consell d'Estat, que avala la interposició del recurs. La vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, va expressar la «discrepància radical» del seu Executiu respecte a la decisió del Parlament. «Aquest Govern no pot acceptar que sense cap competència es provi d'investigar el cap de l'Estat per part d'un Parlament autonòmic», va dir a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

L'Executiu espanyol considera que la cambra catalana va més enllà de les seves competències perquè crea una comissió per investigar activitats «delictives» o «irregulars» de persones vinculades a la família reial espanyola. La impugnació incorpora la petició perquè s'apliqui l'article 161.2 de la Constitució, que suposa la suspensió automàtica de les lleis o decisions impugnades per l'Executiu espanyol en el moment en què el TC admeti a tràmit l'escrit. L'Executiu espanyol actua després de sol·licitar l'informe preceptiu -però no vinculant- del Consell d'Estat sobre el recurs. Ara el Consell d'Estat ha emès un dictamen favorable, contràriament al que havia fet quan el mateix Executiu li va demanar l'opinió per presentar el recurs contra la declaració de reprovació a Felip VI per part de la cambra.

La Moncloa addueix que presenta els recurs pels mateixos motius en què ho va fer en dues ocasions anteriors, en què va portar també al Constitucional una moció que refermava la declaració del novembre del 2015. El recurs té com a primer objectiu aconseguir una suspensió cautelar per part del Tribunal Constitucional, que deixarà sense efecte l'acord per a la creació de la comissió. Ho fa introduint al recurs la petició perquè s'apliqui l'article 161.2 de la Constitució que estableix que els textos autonòmics impugnats per l'Executiu espanyol queden en suspens des del moment en què el TC admet a tràmit l'escrit.

Segons fonts de la Moncloa, el recurs argumenta que el Parlament ha anat més enllà de les seves funcions en pretendre investigar activitats de persones relacionades amb la monarquia. «No és competent», afirmen aquestes veus de l'Executiu espanyol, que sostenen que l'argumentació serà similar a la que va constar al recurs contra la decisió del Parlament de reprovar Felip VI.