Almenys 49 persones van morir i 41 van resultar ferides en un atac terrorista contra dues mesquites a la localitat de Christchurch, a l'Illa Sud de Nova Zelanda, segons va informar el cap de la Policia neozelandesa, Mike Bush.

En una compareixença davant la premsa a les 21 hores de divendres (hora local), el cap de la Policia neozelandesa va informar que havien mort almenys 41 persones a la mesquita de l'avinguda Deans i set a la mesquita de Linwood, i també una persona que va morir poc després en un hospital per la gravetat de les ferides sofertes.

El balç anterior facilitat per la primera ministra del país, Jacinda Ardern, era de 40 morts i 20 ferits greus. Ardern va assegurar que la situació viscuda ahir «no té precedents» en la història recent de Nova Zelanda i va deixar clar que es tracta d'un atac terrorista.

«És clar que això només es pot descriure com un atac terrorista. Pel que sabem, sembla estar ben planejat», va assenyalar la primera ministra neozelandesa, segons informa el diari New Zealand Herald.

Almenys quatre persones (tres homes i una dona) es trobaven, a l'hora de tancar aquesta edició, sota custòdia policial, tal com va anunciar la Policia neozelandesa. A més a més, un dels atacants va retransmetre en directe a través de les xarxes socials un vídeo amb el seu atac contra una de les mesquites.

«La Policia està interrogant els detinguts, dels quals cap estava fitxat per les autoritats», va manifestar la primera ministra neozelandesa. Ardern va dir que s'havien trobat dos artefactes explo-sius en els vehicles dels sospitosos d'haver perpetrat l'atemptat i que van ser neutralitzats.

La primera ministra neozelandesa va assegurar que els detinguts no eren en cap llista de seguiment per terrorisme. «Hi ha quatre individus que han estat detinguts però tres estan connectats amb aquest atac i estan sota custòdia, un dels quals ha dit públicament que és australià», va explicar.

«Hi ha persones que jo les descriuria com de visions extremistes que no tenen absolutament cap lloc a Nova Zelanda i que, de fet, no tenen lloc en el món», va afegir Ardern. «Encara que no tenim cap raó per creure en aquesta fase que hi ha altres sospitosos, no ho estem donant per descomptat en aquest moment», va postil·lar.

«Vull enviar un missatge a aquells directament afectats. Per a molts aquest no és el lloc en el qual van néixer. Per a molts Nova Zelanda va ser la seva elecció (...) un lloc al qual molts van venir per la seva seguretat. Un lloc on era segur practicar la seva cultura i religió», va remarcar.

El nom d'un neonazi espanyol

El principal sospitós de l'atemptat contra dues mesquites de la localitat neozelandesa de Christ-church portava escrit en el fusell el nom d'altres autors de matances relacionades amb la ultradreta.

Una d'aquestes persones, Josué Estébanez, és el condemnat a 26 anys de presó per assassinar el jove antisistema Carlos Palomino d'una punyalada al pit l'any 2007 al Metro de Madrid.

L'individu, segons va publicar el Sydney Morning Herald, es va identificar davant la policia com a Brenton Tarrant, un nom que coincideix amb el d'un home de 26 anys d'edat, nascut a Grafton, autor d'un manifest de contingut xenòfob i ultranacionalista que havia penjat a les xarxes.

L'atemptat va generar missatges de rebuig d'arreu del món i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va presidir un minut de silenci en senyal de dol i com a mostra de solidaritat amb les víctimes de l'atac terroristA, que va convocar el mateix Ajuntament de Barcelona a la plaça de Sant Jaume.

Enfront de la façana de l'ajuntament, al costat de l'alcaldessa s'ha situat la secretària general de Presidència de la Generalitat, Meritxell Massó, i membres del Govern i de tots els grups del consell municipal i altres representants polítics.