Els equips de defensa dels encausats en el judici del procés al Tribunal Suprem han denunciat de manera coordinada davant de la sala penal d'aquest òrgan el que consideren obstacles a l'hora de reproduir el material audiovisual durant les sessions. Reclamen que la posició actual es reconsideri de cara als interrogatoris a diversos guàrdies civils previstos per a les sessions de la setmana vinent.

Durant la compareixença dels acusats es va permetre l'exhibició d'alguns vídeos, si bé posteriorment el president del tribunal, el jutge Manuel Marchena, va anunciar a les defenses que aquesta pràctica no se seguiria produint i va manifestar que hi haurà temps per veure tots els documents audiovisuals que se sol·licitin per les parts durant la fase de la prova documental.

Les defenses coincideixen en els seus escrits que la manera com s'està conduint la vista, així com el control imposat per Marchena respecte a la pràctica de la prova, estan «limitant el debat contradictori» i perjudiquen, en conseqüència, els seus clients. Afegeixen que el fet que es pugui fer constar en acta una «protesta» sense la possibilitat d'argumentar-la pot acabar vulnerant els drets fonamentals.

Així, incideixen que la setmana vinent, durant la compareixença d'alguns agents de la Guàrdia Civil, serà indispensable per a les seves estratègies de defensa mostrar documents audiovisuals quan els fets narrats pels testimoniatges policials es contradiguin amb les imatges.

Argumenten també que un procediment penal protegeix especialment els drets del processat i, més concretament, el seu dret a la presumpció d'innocència. És en aquest sentit que reclamen que les preguntes que les defenses puguin fer a tots els testimoniatges siguin acceptades si poden influir en la sentència.

L'advocada de Trapero

D'altra banda, l'advocada de l'excap dels Mossos, Olga Tubau, va fer un intent d'intervenir dijous davant del tribunal que jutja l'1-O i que havia citat Trapero com a testimoni. Però el president, Manuel Marchena, la va interrompre i li va recordar que només podia dir al seu client amb monosíl·labs si contestava o no les preguntes. Una funció que no va haver ni d'exercir perquè Trapero va respondre a bastament tots els temes plantejats.

Fonts properes a la defensa de Trapero han explicat a l'ACN que Tubau volia mostrar la disconformitat amb el fet que s'hagi convertit en protagonista d'un judici on no està acusat, i remarcar que accedia a respondre perquè era l'«únic remei processal» que tenia al seu abast per defensar-se. Les mateixes fonts judicials qualifiquen la situació de «paradoxa processal».