La manifestació a Madrid contra el judici de l'1-O va omplir ahir a la tarda el Paseo del Prado de la capital espanyola per defensar el dret a l'autodeterminació i denunciar la vulneració de drets amb «violència d'Estat» des del Tribunal Suprem. La manifestació va aplegar 120.000 persones, segons les entitats organitzadores, una xifra que la Policia Nacional va rebaixar a les 18.000.

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va presentar la manifestació com un «dic de contenció» contra la intolerància i contra l'odi: «Sí, senyor fiscal, som un mur humà d'homes i dones que criden 'no passaran'». La presidenta de l'Assemblea Nacional, Elisenda Paluzie, i representants d'entitats d'àmbit estatal van destacar que un dels grans èxits de la marxa va ser la demostració d'unitat de «tots els pobles d'Espanya» en defensa de la sobirania: «Tot i no compartir la independència respecteu que tinguem la llibertat per decidir-ho a Catalunya. Gràcies per dir-ho!».

En un discurs ple d'una intensitat poc habitual en ell, Mauri va celebrar que gent d'arreu de l'Estat espanyol, especialment de Catalunya, omplís els carrers de la capital espanyola «cívicament i pacíficament», replicant el model de les manifestacions de l'Onze de Setembre: «Hem vingut amb la dignitat que representa el poble de Catalunya», va exclamar a l'inici del discurs.

Multitudinària manifestació sobiranista a Madrid

Multitudinària manifestació sobiranista a Madrid

Paluzie va agrair als col·lectius madrilenys que es van afegir a la manifestació que «han estat del costat dels drets, de la llibertat i del poble català» perquè saben que, «quan un dret es vulnera en un lloc del món, es vulnera arreu». Paluzie va afegir que «no tindrem sinó allò que ens guanyem per nosaltres mateixos. Persistirem, lluitarem i vencerem».

En aquest mateix sentit, la cara visible d'Òmnium des de l'empresonament de Jordi Cuixart va insistir que «defensar l'autodeterminació a Catalunya és defensar la democràcia a Espanya». Mauri també va llegir un text de Cuixart escrit a la presó de Soto del Real on defensa que «cap moviment social pot ser perseguit per exercir drets fonamentals».

D'altra banda, el vicepresident d'Òmnium va insistir en l'esperit «pacífic» de la causa catalana i va reclamar poder «votar en llibertat» per decidir el futur de Catalunya, enfront un auge de l'extrema dreta que considera perillós. «Som els nets dels que van fer front al feixisme i que mai van abaixar el cap i que van lliurar lluites compartides per aconseguir una societat més justa. I ara que l'extrema dreta torna a treure el cap, és una vergonya que no se'ls aïlli, sinó que se'ls permeti ser acusació popular al judici», va comentar.

També va intervenir Meritxell Lluís, esposa de Josep Rull, en representació dels presos i els exiliats. «És una vergonya l'existència de presos polítics en un Estat europeu o que la presó preventiva s'utilitzi com a escarment i càstig», va dir. Familiars dels joves d'Altsasu van denunciar el «gran escàndol» que representen per a l'Estat espanyol tant el seu cas com el del conflicte català.

En la mateixa línia es van manifestar representants de col·lectius madrilenys. «És un dia d'agermanament entre pobles en defensa de la democràcia», va dir l'activista Elena Martínez. Óscar Reina, representant del Sindicat Andalús de Treballadors, va condemnar «la barbàrie i la ignorància històrica» que ha patit Andalusia per part de l'Estat i que «avui condemna» Catalunya: «Som fills i filles d'una mateixa ràbia».

La conductora de l'acte, la periodista Patrícia López, va alertar que l'1-O a Catalunya va ser «el primer de molts tsunamis democràtics» que s'han de repetir arreu de l'Estat per defensar els drets civils i socials. L'acte es va acabar després que ressonés L'estaca de Llach per la megafonia, i, també per la plaça de Cibeles: molts dels assistents van cantar la melodia i van il·luminar l'espai amb els telèfons mòbils.

Detenció d'un membre d'ANC

ANC

La Policia Nacional va detenir Jordi Alamany, membre del Secretariat Nacional de l'ANC, que tenia una ordre de detenció per no haver-se presentat a declarar al jutjat d'instrucció 4 de Girona com a investigat per les protestes de l'aniversari de l'1-O a la capital gironina. Alamany va ser detingut al costat de l'escenari de l'acte final de la manifestació.