18 de març de 2019
18.03.2019
Regió7

La JEC dona 24 hores més a Torra perquè retiri els llaços grocs i l'adverteix de conseqüències penals

Rebutja les al·legacions presentades pel president de la Generalitat

18.03.2019 | 18:05
El Palau de la Generalitat en el moment de penjar la pancarta amb el llaç groc

La Junta Electoral Central (JEC) ha donat un termini de 24 hores més al president de la Generalitat, Quim Torra, perquè retiri els llaços grocs que hi pugui haver a les façanes dels edificis de la Generalitat, i l'ha advertit de les conseqüències administratives i penals que es poden derivar d'una nova negativa a acatar l'ordre. Ho fa a través d'una resolució on rebutja les al·legacions que la Generalitat havia presentat contra la primera ordre d'aquest organisme dictada dilluns de la setmana passada, quan la JEC va instar el president a retirar el que considera "símbols partidistes" en un termini de 48 hores que va expirar dimecres. A les seves al·legacions, el Govern adduïa que el llaç groc no es pot associar amb una formació política concreta.

La Junta Electoral Central ha abordat la qüestió al primer punt de l'ordre del dia de la reunió d'aquest dilluns, que ha tingut lloc –com sempre- al Congrés dels Diputats. Els magistrats han evitat obrir directament el camí de l'expedient sancionador per incompliment de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) que estableix sancions de 300 a 3.000 euros, tot i que previsiblement obriran un expedient en els pròxims dies si Torra manté la seva decisió de no retirar els llaços grocs.

La Junta Electoral Central també té al seu abast complir l'advertència que ha traslladat a Torra i portar la qüestió a la Fiscalia. Ho faria en el cas que entengui que s'està produint un delicte de desobediència amb l'objectiu que el Ministeri Fiscal iniciï actuacions i porti el cas –si ho considera oportú- als tribunals de l'àmbit penal. És el cas de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que va ser inhabilitada per un jutjat de Manresa després de negar-se a retirar l'estelada de la façana de l'Ajuntament a les eleccions del 2015.

Aquesta última via és la que reclamen tan PP com Cs, que ja han presentat escrits directament a la Fiscalia perquè actuï per la via penal contra el president de la Generalitat per l'incompliment de l'ordre en el primer termini que va fixar la JEC, que va expirar el passat dimecres a la tarda.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook