La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, va confirmar ahir que la seva oficina va rebre minuts abans de l'atac un manifest de 37 pàgines escrit per Brenton Tarrant, l'australià que va matar divendres 50 persones en dues mesquites de la ciutat de Christchurch, tot i que no hi havia temps material per reaccionar i impedir l'atemptat. Un portaveu d'Ardern va explicar que el text va ser enviat a una adreça genèrica, i que hi havia altres destinataris com ara dirigents polítics neozelandesos i mitjans de comunciació del país i estrangers.

En tot cas, i encara que en el missatge no s'anunciaven les intencions concretes de Tarrant, va ser remès immediatament a la policia. Anteriorment, la policia havia informat que «en el moment que ens van informar d'aquest correu, l'atac ja s'havia produït».

Uns arguments «febles»

Per la seva part, el primer ministre australià, Scott Morrison, va assegurar que no té cap interès a llegir el «feble» argumentari del manifest, que ha estat ja difós en xarxes socials. No obstant això, el líder de l'oposició, Bill Shorten, va demanar que empreses com Facebook persegueixin el contingut que inciti a l'odi.

«No permetríem a la televisió ni a la premsa publicar la brutícia, les escombraries, la violència i la perversió que hi ha a les xarxes socials, així que no podem mantenir un criteri per a la tecnologia antiga i deixar pas franc a la nova tecnologia», va argumentar Shorten.

La primera ministra Ardern va visitar ahir diverses comunitats musulmanes i va anunciar la seva intenció d'abordar amb Facebook la possibilitat de prohibir les transmissions en directe, mitjà que va usar Tarrant per fer públic el seu atac en directe. No obstant això, el principal objectiu serà una reforma de la legislació sobre armes que va possibilitar que Tar-rant comprés dos fusells semiautomàtics amb una llicència i després modificar-los.

Venda d'armes

Avui Ardern abordarà amb el seu Consell de Ministres la qüestió. Els neozelandesos, mentrestant, semblen haver-se llançat a comprar armes en previsió de possibles restriccions. «No podem fer-nos enrere. Cal elaborar una llei sobre armes pròpia per a Nova Zelanda. Les coses han de canviar», va argumentar Ardern.