La cervesera bagenca La Pirata, de Súria, va ser la gran guanyadora ahir de la quarta edició del Barcelona Beer Challenge, que va tenir la participació de 218 cerveseres i un total de 1.112 cerveses diferents d'entre 22 països d'arreu del món.

El concurs es va celebrar en el marc del Barcelona Beer Festival, que va tancar la seva vuitena edició amb assistència rècord, 35.000 persones. Al llarg d'aquests tres dies, el públic que va passar pel recinte de la Farga de l'Hospitalet de Llobregat va poder tastar més de 600 cerveses artesanes de 314 cerveseres diferents. A part, el festival va programar tallers, tasts, conferències i maridatges, entre altres activitats.

La cervesera bagenca La Pirata es va endur tres medalles d'or per les millors canyes artesanes -Sansa ( American Amber Ale), Hard Decision ( Rusian Imperial Stout) i Nadala ( Winter Seasonal Beer)-, a més d'una medalla de bronze per Súria ( Blonde Ale). Les votacions es van fer mitjançant un jurat internacional homologat amb titulació Beer Judge Certification Program (BJCP), format per una cinquantena de membres.

El Barcelona Beer Challenge, reconegut com el concurs de cervesa artesana de qualitat més important del sud d'Europa, va distingir les millors cerveses artesanes (or, plata i bronze) en 69 categories i va concedir el premi a la millor cervesera 2019, que el va guanyar La Pirata, seguida dels italians Piccolo Birrificio Clandestino i Bionoc, que van quedar empatats en segona posició. Finalment, Guineu Cervesa Artesana va ser tercer. També es va atorgar el premi a la millor cervesera novell 2019, que se la va endur Península, situada al municipi d'Alcobendas (Madrid).

De la cuina de casa a festivals

La Pirata va néixer l'any 2004, quan els seus fundadors van començar a fer cervesa a la cuina de casa seva per a amics i familiars. Vuit anys més tard, el 2012, La Pirata va produir el seu primer lot de 500 litres de Viakrucis a la primera Fira del Poblenou. Després de tres anys fabricant en altres locals, el 2015 van inaugurar les seves pròpies instal·lacions a Súria. Entre els premis que han guanyat els darrers anys, destaquen dos bronzes als Global Craft Beer Awards de Berlín (2014) i el premi a la millor cervesera nacional a la Fira del Poblenou (2015 i 2016).

L'elaboració de les cerveses artesanes de La Pirata té un equip tècnic de primera qualitat importat dels Estats Units: Premier Stainless System de 2.000 litres per cocció, sis fermentadors de 4.000 litres i quatre fermentadors de 6.000 litres, que li donen una capacitat productiva d'uns 40.000 litres al mes, és a dir, unes 120.000 ampolles al mes i gairebé un milió i mig d'ampolles anuals. Del total de vendes de la cervesera bagenca, el 40% són internacionals, el 38% són a Catalunya i el 22% restant són a l'Estat espanyol.

Durant el certamen, també es va concedir el premi Steve Huxley de reconeixement a la carrera professional cervesera, que la va guanyar Carlos Rodríguez, cerveser de Les Agullons.