El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, creu que la manifestació independentista de dissabte a Madrid demostra que Espanya no és un país repressiu. En una entrevista a la Cope, Borrell va apuntar ahir que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha visitat Madrid «molt lliurement». «La gent es manifesta tranquil·lament pel carrer i no passa res. Que repressiu que és aquest país», va ironitzar el ministre. Borrell va replicar a Torra que el dret a la secessió «no existeix» i li va recordar que Europa ja ha donat suport a la unitat d'Espanya i a les actuals fronteres.

Borrell va admetre que el «problema» de Catalunya té conseqüències per a Europa i que posa en perill l'estabilitat política a Europa. En aquest sentit, va recordar que la voluntat de secessió d'una part de la població també passa a altres regions europees. Però va remarcar que Europa ja ha respost aquesta voluntat de secessió d'una part dels catalans: «ja ha dit que respecta les actuals fronteres i que dóna suport a la unitat d'Espanya», va resumir.

Preguntat per la situació de les delegacions catalanes a l'exterior que el govern espanyol ha portat a la justícia, Borrell va assegurar que els tribunals als quals va recórrer «no han dit res» i va lamentar que algunes delegacions catalanes serveixen «per a poca cosa més que alimentar la propaganda antiespanyola». Borrell va recór-rer als tribunals en considerar que el Govern havia incomplert els tràmits administratius per reobrir les delegacions després de l'aplicació del 155.