El responsable de la direcció comercial i de màrqueting de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Martí Patxot, ha estat citat a declarar com a investigat pel jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona per un presumpte delicte de desobediència.

La jutgessa, que instrueix una causa contra diversos ex-alts càr-recs del Govern a l'entorn del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre del 2017, el cita arran dels anuncis sobre aquell esdeveniment emesos en els mitjans de la corporació. Patxot ha estat citat el divendres 22 de març.

La jutgessa ja investiga l'aleshores màxima dirigent de la CCMA, Núria Llorach, i els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo.

Llorach va ser citada com a testimoni al Suprem, però es va acollir al seu dret a no declarar, ja que està imputada al jutjat de Barcelona.

En el marc de la investigació, la magistrada ha reclamat a la CCMA registres de l'emissió dels anuncis invocant a la participació al referèndum emesos en dates prèvies a l'1-O. En la versió gràfica, l'anunci mostrava unes vies de tren i la llegenda «Has nascut amb la capacitat de decidir, hi renunciaràs?».

Ús de l'emissió dels anuncis

L'emissió d'aquests anuncis és un dels objectes de debat també al judici oral que se segueix al Tribunal Suprem contra líders polítics i socials de l'independentisme. Fiscalia i acusacions fan servir aquesta qüestió amb l'objectiu de demostrar que van cometre un delicte de malversació.