El president del Parlament britànic, John Bercow, va aclarir ahir que no es pot celebrar una nova votació sobre el mateix acord del Brexit, i d'aquesta manera va fustrar els plans del Govern de Theresa May per superar la crisi actual.

Bercow va explicar des de la cambra dels comuns que els seus integrants no podran pronunciar-se una altra vegada sobre l'acord del Brexit si «substancialment» és el mateix, segons va informar la BBC.

El líder de la seu legislativa va explicar que, segons les normes parlamentàries que daten del 1604, els diputats no poden votar més d'una vegada sobre la mateixa qüestió.

El 15 de gener passat, la cambra dels comuns va rebutjar per una històrica majoria l'acord del Brexit que havia estat negociat pel Govern de May i la Unió Europea.

La setmana passada, May va viatjar a Estrasburg per arrencar in extremis al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, una declaració vinculant que oferia garanties al Regne Unit pel que fa al mecanisme d'emergència per evitar una frontera dura entre Irlanda del Nord i Irlanda.

Aquest text legal va diferenciar l'acord original de la segona versió, que es va sotmetre a votació dimarts passat, i que va ser rebutjada de nou. Aleshores, May va proposar al parlamentaris demanar a la UE un ajornament del Brexit, ara previst pel 29 de març, cosa a la qual van accedir.

Segons la moció que va ser impulsada pel Govern i aprovada pel Parlament, els diputats han d'aprovar cap al 20 de març l'acord del Brexit perquè la premier demani a Brussel·les ajornar el divorci amb Londres al 30 de juny. Per aquest motiu, May persegueix una tercera votació.