Els experts de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) alerten de la proliferació de nous al·lèrgics a partir de l'alta concentració de pol·len. Així ho va detallar la investigadora del centre i responsable de la xarxa d'Aerobiologia de Catalunya (XAC), Jordina Belmonte, en la roda de premsa que es va celebrar ahir al campus de la UAB a Cerdanyola del Vallès.

L'anàlisi de la situació apunta que existeixen pics de concentració de pol·len que poden convertir persones no al·lèrgiques en al·lèrgiques, per la qual cosa poden experimentar per primera vegada la sensació dels coneguts atacs que s'experimenten, sobretot durant la primavera.

Segons Belmonte, poden experimentar brots accentuats, que posteriorment empitjorarien, atès que la pol·linització d'algunes de les espècies que existeixen al nostre país s'ha iniciat fa setmanes.

La vegetació respon a les precipitacions que hi va haver l'any passat, a la tardor, «i aquesta primavera ja ha arrencat amb pol·linitzacions fortes de xiprers, ara amb pollancres, parietària, i posteriorment gramínies», va asse-nyalar Belmonte. Per tot això, Belmonte apunta que s'han de prendre totes les precaucions possibles, atès que les dades apunten que aquesta pol·linització en altes concentracions podria afectar persones que mai abans han tingut al·lèrgia.

«Pot ser que sembli que s'hagin refredat, però en aquests casos és molt possible que les altes concentracions hagin propiciat que s'hagin convertit en al·lèrgics», va afegir l'experta de la UAB.

D'aquesta manera, els elements més al·lergògens que hi ha en l'atmosfera de Catalunya són les cupressàcies, amb un 23%; el plàtan d'ombra, amb un 10%; la parietària, amb un 6%; l'olivera, amb un 5%; les gramínies, amb un 4%; i les quenopodiàcies, amb un 3%. Belmonte també va destacar l'agressivitat de certes reaccions, concretament en el cas del plàtan d'ombra, que amb una presència del 10% afecta un 39% de la població, i de l'olivera, que amb un 5% n'afecta el 36%.