El president de Societat Civil Catalana (SCC), Josep Ramon Bosch, va assegurar ahir que Vox és fill d'«un carlisme que podria ser també el de (Carles) Puigdemont» perquè defensen nacionalismes molt arrelats a la tradició, a la terra i al món rural.

«Vox és fill del carlisme basc, catòlic, tradicionalista. Neix de propostes de Jaime Mayor Oreja, i molta gent d'aquest món, com Santiago Abascal, venen d'aquest món: d'una Espanya molt lligada al tradicionalisme i al carlisme basc, que perfectament podria ser també el carlisme de Puigdemont», va dir en una entrevista de TV3 recollida per Europa Press.

Segons Bosch, tant l'expresident del Govern català com el successor, Quim Torra, han fet discursos xenòfobs: «Torra va parlar de bèsties espanyoles. Oriol Junqueras va parlar de diferències genètiques entre espanyols i catalans, i Heribert Barrera, expresident d'ERC, va parlar de la raça inferior dels negres. Això no és racisme, supremacisme?».

Quan se li va preguntar si considera Vox d'ultradreta, va respondre que «té posicions de radicalitat de dretes», però que no li interessa perquè SCC vol centrar-se a recosir la societat catalana, que veu dividida i que viurà més moments de tensió, sobretot quan surti la sentència del judici de l'1-O, va augurar.

Bosch va reiterar les seves declaracions d'aquest dilluns sobre el 155, i va advertir que «banalitzar el 155 és un gran error», encara que avala el fet que s'apliqués en el passat a Catalunya perquè, al seu parer, va donar garanties jurídiques a grans empreses. «Ha d'aplicar-se quan la legalitat no es compleixi», va remarca el president de SCC.