La magnitud del desastre provocat pel pas del cicló Idai per Moçambic, Malawi i Zimbabwe encara no es coneix amb exactitud. L'accés a les zones afectades només es pot fer per aire i les autoritats es troben amb forces dificultats per auxiliar els més de dos milions de persones que es calcula que s'han vist afectades. Es tem, també, que continuï plovent i que es propaguin malalties.

Per ara, l'ONU estima que fins a 1,7 milions de persones es trobaven a la zona per on va passar el cicló dins Moçambic, on va tocar terra el dijous passat, mentre que altres 900.000 persones s'haurien vist afectades per les pluges ocasionades per aquest fenomen meteorològic a Malawi. En el cas de Zimbabwe, l'impacte ha estat menor i hi hauria uns 15.000 afectats.

Pel que fa al balanç de víctimes mortals, el president de Moçambic, Filipe Nyusi, ja ha confirmat més de 200 morts, tot i que preocupa que el balanç final podria superar el miler. A Malawi les autoritats han informat d'almenys 56 morts mentre que a Zimbabwe hi ha 98 morts i centenars de desapareguts.

En les últimes hores ha millorat l'accés a les zones que han quedat negades, en particular a Moçambic, gràcies a helicòpters mobilitzats per les autoritats i les organitzacions humanitàries, que han pogut rescatar persones atrapades en zones altes i portar assistència, però "les aigües encara no han començat a remetre i s'espera que hi hagi més pluges en els pròxims dies", adverteix la cap del Programa Mundial d'Aliments (PMA) al Sud d'Àfrica, Lola Castro, en declaracions a Europa Press.

Una llacuna al mig de Moçambic

"Estem davant un desafiament enorme" pel nombre de persones que s'han vist afectades, sobretot en el cas de Moçambic, on ara hi ha "una llacuna al mig del país" i molta gent es troba "dalt dels arbres", per la qual cosa des de les agències de l'ONU s'està intentant mobilitzar tots els mitjans possibles, inclòs un avió i s'estudia l'ús de vaixells a Beira, ciutat portuària de 500.000 habitants que ha quedat greument danyada i està aïllada.

La responsable del PMA tem que puguin produir-se noves inundacions ja que les pluges continuen i algunes preses es podrien veure desbordades o fins i tot trencar-se, fet que generaria noves riuades, fins i tot a Malawi, on les aigües han començat a baixar. A més, afegeix, tot i que la temporada de pluges està arribant al final en aquesta regió, podrien produir-se nous ciclons, els quals en aquesta zona d'Àfrica han demostrat ser "molt devastadors" en el passat.

Pèrdua de collites

L'altra gran preocupació del PMA és la pèrdua de les collites per les pluges i les inundacions. "El que ha quedat sota l'aigua està tot perdut", lamenta Castro. La població afectada ha perdut no només les seves cases sinó també les seves collites, les seves eines, els seus animals i el poc que podien tenir emmagatzemat.

A això se suma el fet que en algunes zones de la costa les terres han quedat salinitzades per l'entrada de l'aigua de la mar, de manera que "caldrà començar des de zero". Per tot això, Castro adverteix que la recuperació "tardarà anys", si bé ha confiat que en algunes zones sigui possible encara que hi hagi una collita aquest any si la població aconsegueix tornar a les seves comunitats.

També serà necessària "una reconstrucció massiva" no només dels habitatges sinó també de les infraestructures que s'han vist danyades per les pluges i les inundacions en els tres països, en els quals carreteres, ponts i preses han quedat inutilitzats o fins i tot destruïts, afegeix la responsable del PMA.

Risc de malalties

A Oxfam els preocupa en particular el risc que es produeixin brots de malalties, com el còlera, tenint en compte que a Moçambic hi ha zones "sota vuit metres d'aigua", segons ha explicat a Europa Press Adelson Moisès Barroso Rafael, cap de campanyes i director de projectes de l'ONG al país.

"La situació és molt greu", subratlla Barroso. "No hi ha aigua potable des de fa cinc dies i la gent beu d'on pot", afegeix. Per això, els equips d'Oxfam estan treballant ja, tant en matèria d'aigua i sanejament com en la sensibilització de la població en la importància de la higiene, ja que hi ha "un gran risc de malalties".