Els líders de la Unió Europea als Vint-i-set exigiran avui a la primera ministra britànica, Theresa May, que aconsegueixi el vistiplau del Parlament britànic a l'acord de divorci d'aquí al 29 de març si vol obtenir del bloc una pròrroga que permeti ajornar uns mesos la sortida delRegne Unit, amb l'objectiu de preparar la desconnexió i evitar una ruptura a les braves.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va dir ahir que veu «possible» que els líders acceptin concedir una pròrroga curta, però només si prèviament la Cambra dels Comuns aprova les condicions del divorci fixades en el Tractat de Retirada que els parlamentaris britànics ja han rebutjat en dues ocasions.

«A la llum de les consultes que he dut a terme els últims dies, crec que una pròrroga curta seria possible, però estaria condicionada al vot positiu de la Cambra dels Comuns sobre l'acord de sortida», va dir Tusk en una breu declaració davant la premsa durant la qual no va acceptar preguntes, al·legant que havia de reprendre amb urgència els contactes amb les capitals per preparar la cimera.

Així, el president del Consell va avançar que els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea no prendran una decisió definitiva en la cimera d'avui i demà a Brussel·les, quan faltarà només una setmana de la data formal del Brexit, encara que podrien donar un senyal de suport a la seva recomanació.

«Fins i tot quan l'esperança d'un èxit final pugui semblar fràgil, fins i tot il·lusòria, i encara que la fatiga del Brexit sigui cada vegada més visible i justificada, no podem deixar de buscar una solució positiva fins a l'últim moment», va dir Tusk, i va subratllar després que en tot cas aquesta obstinació no passarà per reobrir l'acord de sortida. Si el Parlament britànic sotmet a una tercera votació l'acord de sortida en els pròxims dies i el resultat permet la seva ratificació, Tusk sosté que la UE podria formalitzar la pròrroga sota el procediment escrit que evitaria celebrar una segona cimera de líders en els pròxims dies. Encara que no preveu convocar una cimera extraordinària per a tal fi, Tusk va assegurar que no dubtarà a demanar als mandataris que acudeixin de nou a Brussel·les la setmana pròxima si fos necessari.

Tusk va respondre així a la carta formal que va enviar hores abans la primera ministra britànica per sol·licitar als 27 retardar el Brexit del 29 de març al 30 de juny, i demanar al bloc que confirmi els pactes amb Juncker a mitjan mes per donar més garanties legals sobre l'ús de la salvaguarda irlandesa.

La carta de May va arribar a Brussel·les sobre la campana, a penes 24 hores que arrenqui la cita de líders, la qual cosa ha creat cert malestar en diverses capitals, que critiquen que la reunió se celebri sense tot just temps per haver analitzat i discutit la petició britànica, atès que la petició no inclou l'opció d'una pròrroga llarga, com sí que va apuntar la setmana passada la premier.

En tot cas, les opcions per a un ajornament de més temps, de fins a dos anys, és una hipòtesi per a la qual els estats membre han avisat ja que demanarien una motivació detallada, amb un raonament clar respecte a l'objectiu i calendari que es persegueix.

«En cap cas acceptarem una pròrroga a cegues», va avisar dimarts una alta font diplomàtica europea, preguntada per les opcions d'un ajornament més llarg, mentre que un altre diplomàtic va avisar que ni la pròrroga curta «està donada» i qualsevol opció per a May tindrà condicions.

El mateix cap negociador de la UE per al Brexit, Michel Barnier, va remarcar dimarts passat que tota pròrroga llarga haurà d'estar motivada per «una cosa nova, per un procés polític nou», en al·lusió, sense nomenar-lo, a una crisi de Govern que portés a fer unes noves eleccions britàniques o a la convocatòria d'un segon referèndum.