Exconsellers que han estat al capdavant del departament de Salut de la Generalitat entre el 1977 i el 2017 van coincidir ahir en un debat a recomanar una gestió més conjunta entre el sistema de sanitat i el de serveis socials davant els canvis demogràfics: «Hauríem de plantejar-nos si no ha de ser Conselleria de Sanitat i Benestar Social», va proposar ahir Xavier Trias.

Trias, que va ocupar el càrrec entre el 1988 i el 1996, va defensar aquesta proposta en un debat del I Fòrum Salut i Benestar Social, en què van participar Ramon Espasa (conseller del ram entre el 1977 i el 1980), Eduard Rius (1996-2002), Marina Geli (2003-2010), Boi Ruiz (2010-2016) i Toni Comín (2016-2017) -per videoconferència-.

Trias va apuntar els reptes que suposen l'envelliment de la població, els canvis assistencials que comportarà la innovació tecnològica, i el milió i mig de persones que han migrat a Catalunya, sobre els quals Comín va destacar que aporten més ingressos que despeses: «El que és segur és que ha de venir algú a fer una nova planificació».

Comín va assenyalar que actualment hi ha «hospitals en situacions físiques lamentables», com la Vall d'Hebron i el Clínic de Barcelona, entre altres exemples, i va fer una crida a impulsar un pla d'ordenació com el de l'hospitalària que es va fer en la dècada dels 80 que inclogui atenció primària i serveis socials.

«S'ha convertit en una urgència»

Per la seva banda, Geli va afirmar: «S'ha convertit en una urgència fer conjuntament les atencions sanitàries i socials», i que els ajuntaments tinguin més pes, i va recomanar dissenyar, a curt termini, un únic mapa del sector social i sanitari, i que en cada territori es defineixi l'escala d'intervenció, amb el domicili com a focus.

Geli va considerar que és una qüestió «urgent en un moment de cronicitat» i de fragilitat social que es converteix en malaltia, i es va mostrar partidària de revisar els perfils professionals i les seves retribucions, davant el fet que falten alguns perfils. L'exconsellera va admetre que l'atenció primària està col·lapsada en l'assistència, sobre la qual cal reflexionar, i va reivindicar: «Els sistemes sanitaris han estat un element molt important de minimització de les desigualtats socials», encara que actualment es generen aquestes desigualtats en àmbits com la salut bucodental.

Espasa va defensar que el sistema de sanitat «ha d'estar fora del mercat, no es pot mercantilitzar», i no ha de ser un valor capitalista, i va dir que optaria per una gestió directa en lloc de la provisió diversa actual, tot i que la resta d'exconsellers no coincideixen en això.

Altres elements

Rius va assenyalar que la salut no pertany només al sistema sanitari, i que hi ha altres elements, com el medi ambient, que hi influeixen, i també va considerar necessari reforçar el paper de municipis i repensar els aspectes relatius als professionals: «El sistema retributiu no està al dia».

L'exconseller Boi Ruiz va afirmar: «Tenim un model d'èxit però s'aguanta sobre punts febles», com és un finançament que suposa una petita part del PIB i que acaba repercutint en la inversió en infraestructures, en tecnologia i en els salaris.