El Partit Popular Europeu, com a membre la seva formació en plena precampanya de les eleccions europees. En una reunió aquest dimecres a Brussel·les, els seus membres han adoptat la suspensió per 190 vots a favor i 3 en contra, segons ha informat el president del partit, Joseph Daul.

Aquesta suspensió significa que Fidez no podrà participar en les reunions, votar ni proposar candidats per a càrrecs del partit. Una dotzena de partits havien demanat l'expulsió d'Orbán per la seva campanya contra la política migratòria de la UE i la seva deriva autoritària. Entre ells les formacions conservadores de Finlàndia, Suècia, Grècia, Bèlgica, Irlanda i Luxemburg.

"És una decisió ferma que el nostre futur es basi en valors compartits", ha dit Manfred Weber, candidat a presidir la CE del PPE.

Tanmateix, el candidat a presidir la CE del PPE Manfred Weber ha assegurat que la seva expulsió encara està "sobre la taula". Així, ha anunciat que crearan en les pròximes setmanes un "comitè d'avaluació" liderat per l'expresident del Consell Europeu, Herman van Rompuy, per revisar "fets i accions" d'Orbán de cara a tornar a "construir confiança" amb el seu partit. "Llavors la família decidirà finalment", ha dit, matisant que aquest procés "trigarà temps".

De moment, Weber ha destacat que hi ha algunes "senyals" que indiquen Fidez "encara vol cooperar" amb el PPE. "Hi ha esperança per al futur", ha remarcat.

D'altra banda, Weber ha reconegut que la discussió ha sigut "dura", especialment per part dels membres que van demanar la suspensió.

Polèmic membre

El PPE agrupa actualment 80 partits i socis de 42 estats, entre ells Fidesz. La pertinença del partit del primer ministre d'Hongria a la formació dels populars europeus, però, ha estat objecte de polèmica en els darrers anys per la seva deriva autoritària.

L'última polèmica s'ha generat perquè el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker (PPE), és el blanc d'una campanya del govern hongarès contra les polítiques migratòries de la UE.