El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha recomanat a la Generalitat retirar de forma "excepcional" els llaços grocs i les estelades durant el període electoral. En roda de premsa, Ribó ha explicat que es va adreçar al president de la Generalitat, Quim Torra, divendres passat per dir-li que adoptés les mesures oportunes per materialitzar l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC), però que Torra li va sol·licitar aclarir alguns punts de la resolució. Per això el Síndic ha resolt aquest migdia que durant la campanya electoral les administracions públiques no poden exhibir llaços i estelades fins al final del procés electoral. Ribó manté el mateix criteri exposat en una resolució el setembre de 2018.

Segons ha relatat, la presidència de la Generalitat va demanar al Síndic aclariments sobre el període temporal que es referia la JEC, sobre quins edificis de la Generalitat es veien afectats i sobre si els símbols que col·loquen els funcionaris als edificis públics també s'havien de retirar. Una petició que, segons Ribó, Torra va fer arribar divendres passat a través d'una trucada i un contacte personal breu. Posteriorment dilluns al matí el cap del Govern va fer arribar la petició oficial d'aclariments.

Aquest migidia, Ribó ha respost la demanda d'aclariments. En concret, ha dit que els funcionaris públics poden tenir garantit el seu dret d'expressió en "determinats espais a l'interior de les dependències de la Generalitat" perquè al mateix moment la ciutadania tingui una "administració neutral". De l'abast en els edificis de la Generalitat, el Síndic recorda que ja està detallat en un dels punts de l'acord de la JEC i concreta que el període electoral és des del moment de la convocatòria dels comicis fins a la finalització de la votació.

Ribó ha explicat que la institució que representa va actuar d'ofici i va elaborar la resolució sobre els llaços grocs després de l'ordre de la JEC i que la va trametre al Palau de la Generalitat el mateix divendres. El Síndic ha validat així que Torra ja coneixia divendres passat el parer del Síndic tot i que el president li va demanar aclariments. El Síndic ha negat sentir-se "manipulat", ha defensat la independència de la institució i ha apuntat que al llarg de la seva història ha elaborat informes que "agraden o no" al poder.

Ribó ha opinat que no es pot prohibir la simbologia i que fer-ho atemptaria contra la democràcia i la llibertat de les persones, però ha reconegut que durant la campanya les administracions públiques han de mantenir la neutralitat. Tot i això, ha fet una crida a fugir de la "temptació de portar la política al codi penal". "El gran tema que té plantejat Espanya i Catalunya no s'ha de resoldre de la mà del codi penal", ha recordat.