El president Quim Torra es va negar a donar l'ordre de retirar del balcó del Palau de la Generalitat el cartell sobre els «presos polítics» que inclou un llaç groc, ni la mateixa simbologia de les seus departamentals, a escasses hores que expiri el termini de la Junta Electoral Central.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern d'ahir, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, va assegurar que Torra, durant la reunió de l'executiu, va comunicar la seva decisió de «mantenir la pancarta al balcó» del Palau, perquè entén que això és «preservar la llibertat d'expressió».

A la vegada, Torra va demanar un informe als serveis jurídics de la Generalitat i es va comprometre a seguir les recomanacions que li doni el Síndic de Greuges.

La Junta Electoral Central (JEC) va llançar aquest dilluns a la tarda un ultimàtum a Torra en donar-li un nou termini de 24 hores perquè retiri dels edificis de la Generalitat els llaços grocs i les estelades, advertint-li que si no ho fa podria incórrer en responsabilitats penals.

Artadi, en la seva última roda de premsa com a consellera i portaveu abans que abandoni el Govern per ser candidata de JxCat al consistori de Barcelona, va assegurar que la decisió sobre el cartell del balcó del Palau de la Generalitat és de Torra i va precisar que no hi va haver «discrepància» per part dels consellers durant la reunió de l'executiu.

En tot cas, Torra «no ha donat cap ordre» als consellers ni als funcionaris sobre el que han de fer, i ha deixat que cadascú actuï amb «llibertat».

La delegació del Govern a Catalunya va remetre ahir a la Junta Electoral Central (JEC) un escrit en el qual detalla que passades les 15.00 hores una dotzena d'edificis del Govern català, inclòs el Palau de la Generalitat, seguien exhibint llaços grocs malgrat el requeriment de la JEC.

Fonts de l'Executiu van recordar que la Junta Electoral és competent per fer els següents passos, tant si decidís remetre els fets a la Fiscalia com si ordenés a les forces d'ordre públic el compliment de la instrucció de retirar els llaços. En aquest cas, aquesta tasca cor-respondria als Mossos d'Esquadra, com a policia integral desplegada a Catalunya.

La delegació del Govern va comunicar que, d'acord amb les fotografies enviades a la Junta Electoral Central, encara hi ha llaços grocs i altres elements al Palau de la Generalitat i a les conselleries de Governació i Relacions Institucionals, Cultura, Territori i Sostenibilitat, Empresa i Ocupació , Interior, Economia i Coneixement, Agricultura, Ramaderia i Pesca, i Salut.

La presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, va recordar ahir, dimarts, a Quim Torra que, com a president de la Generalitat, ha de «donar exemple sempre» i complir la llei que «obliga a tothom».