El president de la Generalitat, Quim Torra, seguirà les recomanacions del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, pel que fa als llaços grocs, però assegura que «no donaré cap ordre» sobre la seva retirada tal com li exigeix la Junta Electoral Central (JEC). Així ho va explicar ahir al vespre a través d'un comunicat de l'oficina del president. Torra diu que mantindrà un «respecte ple» a la llibertat d'expressió. Fonts governamentals han explicat a l'ACN que s'estudien diverses opcions per mantenir la reivindicació política, amb altres símbols.

Hores abans, el síndic de greuges, Rafael Ribó, va recomanar a Torra que acati l'acord de la JEC i retiri els llaços i les estelades dels edificis públics de la seva titularitat durant el període electoral, que inclou des que es convoquen fins que se celebren les eleccions.

Així ho va anunciar Ribó en roda de premsa, acompanyat de l'adjunt al síndic, Jaume Saura, després que Torra registrés dilluns a l'òrgan una petició per aclarir què havia de fer el Govern, una decisió que es van comprometre a acatar.

Ahir a a nit, el llaç groc es mantenia a la façana del Palau de la Generalitat malgrat la petició de la JEC, cosa que en cas d'incomplir-se pot derivar en una sanció administrativa i fins i tot en un procediment judicial per desobediència.

Després del requeriment inicial de la JEC, divendres passat el síndic va traslladar al Govern una resolució, sobre la base d'una altra del 17 de setembre del 2018, que concloïa que havia de mantenir-se el ple respecte a la llibertat d'expressió de tothom, la qual cosa inclou l'exhibició de tot tipus de símbols democràtics abans, durant i després de les campanyes electorals, però que no han d'exhibir-se en edificis públics durant el període electoral.

Així ho va traslladar Ribó per telèfon i en persona a Torra divendres mateix, que «immediatament» li va demanar aclariments sobre algunes qüestions d'aquesta resolució, per la qual cosa dilluns el president de la Generalitat va entrar a registre un escrit demanant a quins edificis de titularitat pública afectava l'escrit, si havien de retirar-se els símbols posats pels funcionaris i a què es referia quan es parla de període electoral.

Davant la demanda d'aquests aclariments, el mateix Ribó va decidir no divulgar la resolució adoptada per si els aclariments posteriors poguessin canviar part del text, i va ser al migdia d'ahir quan va tornar a parlar amb Torra i li va reafirmar la posició de la resolució del setembre del 2018.

«Fora del període electoral i després del període electoral, tothom, també les autoritats públiques, han de tenir la llibertat de penjar aquesta simbologia, però durant el període electoral les autoritats públiques se n'han d'abstenir», sosté el Síndic.

Deixant clar que les resolucions del síndic no són vinculants, també va explicar que els funcionaris i, en general, tot el personal de l'administració, han de tenir garantit el dret a la llibertat d'expressió al seu lloc de treball, però que l'administració pot circumscriure-ho «en determinats espais a l'interior de les dependències per garantir la coexistència d'aquest dret» amb el dret de la ciutadania a tenir una administració neutral.

En preguntar-li si creu que Tor-ra s'ha escudat en el Síndic de Greuges, Ribó va assegurar que no se sent utilitzat per ningú i que mai no s'ha sentit així des que és al capdavant de la institució: «No em sento utilitzat, i el dia que em van elegir el meu compromís va ser que cap de les nostres resolucions fossin interpretades en clau política». A més de reivindicar la independència de la institució, va vaticinar que, malgrat la resolució, la casuística a l'hora de cercar alternatives als llaços grocs serà «immensa».

En espera que aquest dijous presenti al Parlament l'informe anual del Síndic de Greuges del 2018, va aprofitar per demanar política per trobar una sortida al conflicte entre Catalunya i la resta d'Espanya: «Cal fugir de portar la política al Codi Penal. El gran assumpte entre Catalunya i la resta d'Espanya mai no es resoldrà amb el Codi Penal».

Les reaccions

Ahir mateix al vespre, el líder del PP, Pablo Casado, va instar el president del Govern central, Pedro Sánchez, a agafar el control dels Mossos, mitjançant la Llei de seguretat nacional, per retirar les estelades i els llaços grocs dels edificis públics de la Generalitat, en cas que el Govern no els tregui. Ho va afirmar en l'acte de presentació del número u dels populars per Barcelona per a les eleccions generals del 28 d'abril, Cayetana Álvarez de Toledo, a l'hotel Sunotel Central de la capital catalana.

Hores abans, al Parlament, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va exigir a Torra que «no s'amagui darrere del processista més gran del regne, que és el Síndic de Greuges», i compleixi de manera immediata el requeriment de la JEC.

La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va aplaudir la recomanació del Síndic, però va subratllar que Torra hauria d'haver obeït la JEC des del principi.

De fet, una negativa de Torra a retirar aquesta simbologia podria comportar la seva inhabilitació si se'l considerés responsable del delicte de desobediència ja apuntada per la JEC. En concret, l'article 410 del Codi Penal preveu «multa de tres a dotze mesos i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic de sis mesos a dos anys» pel delicte de desobediència per part d'una autoritat pública a resolucions judicials.