El president dels Estats Units, Donald Trump, va fer públic ahir el seu suport al Brasil perquè passi a formar part de l'OCDE, i fins i tot va revelar que es planteja proposar a l'OTAN una relació més estreta amb el gegant sud-americà, tot i que també va reclamar al seu homòleg, Jair Bolsonaro, equilibri comercial.

Trump va rebre ahir Bolsonaro a la Casa Blanca, durant la primera visita que ha fet el president brasiler als Estats Units des que va prendre possessió del càrrec, l'1 de gener passat, enmig d'una gran expectació pel perfil polèmic de tots dos presidents.

«Dono suport al Brasil», va respondre Trump, interrogat per la premsa sobre la posició nord-americana sobre la candidatura del país iberoamericà per sumar-se a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics, segons va informar la CNN.

Trump també va explicar que el seu govern està valorant «molt seriosament» demanar a l'OTAN que articuli una fórmula perquè el Brasil pugui gaudir dels beneficis del bloc militar. «Estem bastant inclinats a fer-ho (...), ja sigui amb l'OTAN o amb alguna cosa que tingui a veure amb l'Aliança Atlàntica», va afegir.

El Brasil confia que, aprofitant la bona sintonia entre les dues administracions, els Estats Units l'elevi a la categoria d'«aliat més important fora de l'OTAN», una mesura que podria ajudar-lo a adquirir equips militars. A més, el magnat novaiorquès va confirmar, després de dies d'especulacions a la premsa brasilera, que la Casa Blanca «està pensant facilitar els visats» als brasilers que vulguin entrar a la potència nord-americana.

No obstant això, el mandatari nord-americà va queixar-se que el comerç bilateral «no és tan bo com hauria de ser. Hem de treballar perquè sigui el millor possible», va dir a Bolsonaro.

La crisi veneçolana

D'altra banda, Trump va confirmar que un dels temes que analitzarà durant la reunió amb Bolsonaro seran les possibles solucions per a la crisi veneçolana, però no va aclarir per quina opció es decanta. «Sé exactament el que vull que passi a Veneçuela, però parlarem sobre un munt d'opcions diferents», va indicar. «Totes les opcions estan sobre la taula», va insistir. Preguntat sobre si això inclou l'opció militar, va respondre: «Això cal discutir-ho». Trump va recalcar que «el que passa a Veneçuela és una vergonya».