21 de març de 2019
21.03.2019

Un treballador jutjat per violar una menor discapacitada en una residència d'Esplugues assegura que mai va tocar-la

L'home s'enfronta a 20 anys de presó, els seus companys diuen que haurien sentit els fets i els pares i els psiquiatres descriuen un posterior canvi del caràcter de la menor

21.03.2019 | 16:22
Fundació Finestrelles, lloc on es va produïr els abusos suposadament.

Un treballador auxiliar jutjat a l'Audiència de Barcelona per suposadament violar una menor discapacitada intel·lectual en una residència d'Esplugues de Llobregat l'estiu del 2016 i l'estiu del 2017 ha negat aquest dijous que mai toqués, abusés o faltés el respecte de cap intern i tampoc de la víctima en aquest procés. De fet, la gerent del centre i alguns treballadors han dit que l'home es portava molt bé amb tots els interns, que l'estimaven, però els pares de la noia i els psiquiatres no dubten de la versió de la víctima.

La noia, nascuda l'any 2000, pateix la síndrome de Prader Willi, cosa que li provoca una discapacitat intel·lectual del 33% al 66% amb trets autistes, i anava a una escola d'educació especial. Aquesta malaltia li provoca un comportament obsessiu amb el menjar, que fa que menteixi, problemes en la comprensió i expressió i altres discapacitats.

La jove va patir tocaments a finals de juliol del 2016 per part d'un altre jove amb qui havia contactat per internet, cosa que va denunciar i va comportar la condemna del noi. Arran d'aquell episodi, la família de la noia va voler deixar-la uns dies al centre que la Fundació Finestrelles té a Esplugues per a persones amb discapacitat.

Segons la fiscalia, durant les nits de l'11, 12 o 16 d'agost del 2016 l'acusat, de 57 anys, hauria fet petons a la boca de la menor i la va penetrar vaginal i analment diverses vegades, dient-li que no digués res perquè si no el farien fora de la feina, l'empresonarien i li tallarien el coll.

Gairebé un any més tard, les nits del 14, 15 i 16 de juliol del 2017 li hauria tornat a fer tocaments i a penetrar anal i vaginalment, a més d'alguna fel·lació. Durant aquestes agressions, l'home hauria impedit que la noia toqués el timbre d'ajuda de l'habitació. Els fets també s'haurien produït al lavabo o en habitacions d'altres residents. De fet, en alguna ocasió, si la noia dormia mentre es produïa l'agressió, l'acusat li hauria explicat l'endemà.

En la seva declaració, l'acusat, que està a presó des de l'estiu del 2017, ha explicat que una nit la jove li va explicar les trobades amb el jove que li havia fet tocaments, i que en alguna ocasió s'havia passejat despullada pel passadís de la zona d'habitacions. Fins i tot, en una ocasió ella li va dir que l'"esperava" i ell va respondre que tornés a la seva habitació si no volia que el fessin fora o l'empresonessin. L'acusat ha explicat que era impossible cometre els abusos sexuals perquè les portes de les habitacions estaven obertes i altres interns o treballadors ho haurien sentit.

Durant el judici s'ha visionat, sense presència de públic ni premsa, el vídeo amb la declaració de la menor durant la fase d'instrucció.

Els pares de la noia han donat credibilitat a la versió de la seva filla, que els va explicar els fets del 2016 i el 2017 tots de cop l'estiu del 2017. Han explicat que van veure un canvi bastant important del caràcter de la noia des de mitjans del 2016 i aquell relat els va fer entendre, per exemple, l'augment de l'insomni i de les autolesions. Així, per exemple, la noia es movia sola en autobús per Barcelona i va deixar de fer-ho, a banda de perdre altres elements d'autonomia que havia adquirit. També han explicat que en una exploració ginecològica just després dels tocaments del jove el 2016 va determinar que tenia l'himen sencer, però el juliol del 2017 el tenia trencat.

La psiquiatra infantil de l'Hospital Sant Joan de Déu que tractava la noia des de feia cinc anys cada mes ha explicat que ella també va detectar canvis el 2016 però no els va entendre del tot fins que la noia va explicar els fets. La doctora ha assegurat que la víctima és incapaç de fabular o inventar, sinó tot el contrari, perquè té molta memòria i dona molts detalls, però no té gaire imaginació, comprensió ni expressió oral, ja que té una personalitat de nena de deu anys. Una altra psiquiatra que la va visitar després dels fets diu que la noia és tenaç i difícil de suggestionar.

Dos pèrits forenses proposats per la defensa, en canvi, sí que han advertit que la noia, per la seva malaltia, sí que pot tenir tendència a mentir, i no només pel menjar.

La fiscalia demana vint anys de presó per dos delictes continuats d'abús sexual, deu de llibertat vigilada i onze de prohibició d'aproximació o comunicació amb la víctima, a més de 15.000 euros d'indemnització.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook