L'actuació de la Guàrdia Civil l'IES Quercus de Sant Joan va aparèixer, ahir, de sorpresa al judici del procés al Tribunal Suprem. El tinent U41506Z estava citat per un escorcoll a Sant Adrià de Besòs, però a preguntes del fiscal, va explicar que havia participat en l'operatiu de l'1-O al Quercus i que allà «no hi havia pacifisme enlloc» i va arribar a parlar de «violència inusitada». També va assegurar haver rebut «empentes, cops de puny i puntades de peu» però que no ho havia denunciat.

David Casellas, coordinador de les defenses dels ferits al Bages durant l'1-O, recorda que les declaracions d'ahir del tinent es contradiuen amb una resolució de l'Audiència de Barcelona sobre l'actuació al Quercus i per la qual ha revisat un total de 12 vídeos. La resolució nega que hi hagués agressions dels ciutadans a la policia abans de les càrregues i que la Guàrdia Civil avisés que recor-reria a la violència.

L'agent va explicar que havien quedat a Bufalvent i que s'havien dirigit al Quercus amb quatre vehicles camuflats, amb quatre agents de paisà a cadascun. El testimoni anava al final de la caravana i va afirmar que «podia sentir els crits de la gent congregada, devien ser unes 200 persones». El guàrdia civil va afegir que «la massa de gent no només ens insultava, també ens empenyia, amb cops de puny i puntades de peu», i va afegir que «em van donar diversos cops de puny a l'esquena però no ho vaig denunciar. També van llançar alguna ampolla, però no gaires objectes», va dir, i també va relatar les sensacions dels seus companys aquell dia: «Creien que no sortiríem d'allà».

El lletrat de Cuixart, Benet Salellas, li va demanar quines situacions havia vist directament. «Jo vaig sentir insults com fill de puta, o fora forces d'ocupació, i també vaig veure cares d'odi i menyspreu», va dir, i va afegir que «metafòricament es mastegava l'odi i la ràbia». «No sé com l'havien pogut contenir tant de temps, va ser inaudit», va subratllar.

A preguntes de Salellas, va dir que no va veure que cap ciutadà resultés lesionat com a conseqüència de les agressions policials al Quercus, tot i que n'hi va haver 14 casos, i va defensar un ús «totalment proporcional, congruent i oportú» de les porres. També va negar que actuessin «sorprenentment» colpejant manifestants ni que tiressin gent per les escales de l'institut. «No, perquè els primers que colpegen són ells, que impedeixen l'actuació de la policia», va respondre l'agent. Unes afirmacions que contrasten totalment amb el que diu la resolució de l'Audiència, segons va recordar Casellas. En concret, diu que «no sembla que l'actuació policial s'iniciés mitjançant l'obligada informació, avís i requeriment als congregats». El document també assenyala, i de nou en contradicció amb les paraules del tinent ahir davant el Suprem, que en les gravacions s'observen «usos excessius colpejant ciutadans sense mediar agressió física prèvia» de manera, aclareix Casellas, que «descarta que l'excés policial fos per agressions prèvies dels ciutadans». A preguntes del lletrat Jordi Pina, va reconèixer que quan sortien amb paperetes ningú va saltar la línia policial per «treure'ls» el material i tampoc que ningú portava armament. El que no va dir ahir el guàrdia civil és que el passadís policial en qüestió el van fer els Mossos d'Esquadra, recorda Casellas.

D'altra banda, el mateix agent va reconèixer haver denunciat els mestres del seu fill a Sant Andreu de la Barca, tot i que la Fiscalia no la va portar al jutjat.