La Junta Electoral Central (JEC) va decidir ahir obrir un expedient sancionador al president de la Generalitat, Quim Torra, per la negativa a complir l'ordre que va dictar fa deu dies de retirar les estelades i els llaços grocs dels edificis públics, per considerar que són contraris a la neutralitat exigida en període electoral.

Després de debatre l'actitud de Torra i la decisió de posar una pancarta amb un llaç alternatiu de color blanc a la façana de la Generalitat, la JEC va considerar oportú portar «l'incompliment» de l'Executiu català a la Fiscalia perquè determini si ha comès un delicte de desobediència, fet que podria acabar amb una multa de fins a 3.000 euros i una condemna per inhabilitació. D'altra banda, els Mossos hauran de retirar tots els símbols independentistes, inclosos els alternatius.

El darrer termini que tenia Tor-ra per acatar les ordres de la JEC va expirar dimarts a la tarda sense que aquest complís el que se li va demanar. Davant l'actuació del president català i la pancarta alternativa col·locada ahir al palau de la Generalitat de Barcelona, la JEC va decidir engegar tres vies d'actuació al respecte.

D'una banda, l'organització ha donat ordres a la Conselleria d'Interior de la Generalitat perquè els Mossos d'Esquadra retirin tant els llaços grocs i les estelades com les pancartes amb el llaç blanc de les administracions fins avui a les tres de la tarda.

En segon lloc, la Junta Electoral ha acordat obrir un expedient administratiu al president de la Generalitat per no haver accedit a complir les ordres de retirar els símbols, la qual cosa també podria desencadenar una multa de 300 a 3.000 euros.

I, en tercer lloc, s'ha fet el primer pas en la via penal. En aquest sentit, la JEC ha enviat les diligències a la Fiscalia en apreciar indicis que Torra ha incorregut en un delicte de desobediència que podria comportar la inhabilitació per ocupar un càrrec públic i, fins i tot, presó.

Per la seva banda, el president català va presentar ahir un nou escrit d'al·legacions davant la Junta Electoral Central per intentar demostrar que el seu Govern ha complert la instrucció que va dictar l'organisme després de la denúncia de Ciutadans per la presència d'elements independentistes a la Generalitat.

El primer requeriment desatès per Torra va ser el de dilluns 11 de març, quan la JEC ordenava en un termini màxim de 48 hores la «immediata retirada de les banderes estelades o llaços grocs que puguin trobar-se a qualsevol edifici públic dependent de la Generalitat».