El PNB va emetre un comunicat ahir al matí en què detalla que la formació basca i el PDeCAT han decidit trencar la coalició electoral que havien negociat per concórrer conjuntament a les eleccions europees del 26 de maig, com històricament havia passat. La ruptura arriba després que el PDeCAT assumís que aniria a la contesa electoral amb JxCat i que el cap de llista seria Carles Puigdemont, qüestió que desconeixia el PNB i que no encaixava amb el seu discurs respecte del procés català.

Arran d'aquesta decisió, les direccions de bascos i catalans van començar a parlar fins que, segons el PNB, ahir van acordar anar per separat a les eleccions europees. Els nacionalistes bascos, a més, asseguren que «respecten» la decisió dels catalans i l'emmarquen en l'«actual situació política». Amb tot, les formacions afirmen que mantindran una «col·laboració postelectoral» de defensa d'interessos comuns malgrat no poder compartir els criteris per concórrer junts sota la candidatura de Puigdemont.

El PNB ha estat qui ha fet saltar la llebre. Però des del PDeCAT confirmen la situació. La candidatura de Puigdemont ha obligat els dos partits a canviar els seus acords, trencar la històrica coalició i anar per separat a les europees. «Després de la conversa que han mantingut aquest matí Andoni Ortuzar i David Bonvehí, conegudes les deliberacions de l'executiva del PDeCAT i atès el criteri expressat també per Euzkadi Buru Batzar, el PNB entén, respecta i accepta que la situació política catalana porti el PDeCAT a la formació d'una candidatura exclusivament catalanista i coherent amb el procés polític que allí es viu en els últims anys».

Els bascos van matisar que la situació «no és un obstacle perquè totes dues formacions, a les quals els uneixen dècades de relació i fraternitat política, puguin continuar col·laborant en les diferents institucions parlamentàries, especialment en el Parlament Europeu».