El principal sospitós de l'atemptat perpetrat aquest dilluns a la ciutat neerlandesa d'Utrecht, que va causar tres morts, ha confessat aquest divendres en la seva primera compareixença davant del jutge del cas i ha assegurat que va actuar sol, segons ha informat la Fiscalia dels Països Baixos en un comunicat.

El jutge neerlandès ha decidit ampliar per un període de catorze dies la presó preventiva imposada a Gokmen Tanis, de 37 anys i origen turc, que ha estat acusat formalment dels delictes d'assassinat múltiple i terrorisme. Abans que es compleixin les dues setmanes, el termini es pot anar ampliant fins a un màxim de 90 dies.

La Fiscalia, que ha refusat donar detalls de la declaració judicial de Tanis al·ludint l'"interès de la investigació", ha indicat a més que els altres tres sospitosos que estaven detinguts, tots ells homes de 23, 27 i 40 anys, han quedat en llibertat sense càrrecs.

L'home de 40 anys va ser detingut aquest dimarts perquè Tanis es trobava a casa seva quan va ser capturat. Quant als altres dos, van ser detinguts aquest mateix dilluns perquè un gos policia va trobar un rastre en el Renault Clio que Tanis va fer servir per a l'atemptat que conduïa a una casa en què hi eren els dos.

Tanis va obrir foc a l'estació de tramvia de la plaça 24 d'Octubre d'Utrecht i va fugir. La ciutat va quedar completament paralitzada fins que les forces de seguretat van aconseguir detenir-lo set hores després. Tanis està processat per un cas de violació i té antecedents per altres delictes.

A Tanis també li estan fent proves psicològiques. El Tribunal del Districte d'Utrecht s'ha negat a donar detalls sobre la nota que va deixar el sospitós en el cotxe que va segrestar abans de dur a terme l'atac, que els mitjans locals asseguren que contenia idees gihadistes. Només se li permet parlar amb el seu advocat.