SCC i Advocats Catalans per la Constitució han denunciat davant la Fiscalia de Barcelona el president de la Generalitat, Quim Torra, per no retirar els llaços grocs i les estelades dels edificis públics tal com li ha exigit la Junta Electoral Central (JEC) i exigeixen "la neutralitat als espais públics a Catalunya".

En una atenció als mitjans davant de la Ciutat de la Justícia, el president de SCC, Josep Ramon Bosch, i el president d'Advocats Catalans per la Constitució, Ramon de Veciana, han explicat que la denúncia s'ha presentat davant del Ministeri Públic per un presumpte delicte de desobediència, i que no es retirarà malgrat que Torra els tregui o els substitueixi per altres símbols.

Bosch ha ressaltat que el delicte pot haver-se comès ja, perquè a primera hora d'aquest dijous han pogut observar com seguia exhibint-se aquesta simbologia --al Palau de la Generalitat s'ha substituït la pancarta amb el llaç groc per una amb un de blanc a les 10.30 hores--.

En l'escrit demanen que es prengui declaració al president i avisen que també es poden estar vulnerant drets fonamentals com el dret a la llibertat ideològica; el dret a la igualtat i no-discriminació, i el dret a rebre informació verídica, la qual cosa pot arribar a ser, apunten, un delicte de coaccions per impedir l'exercici dels drets fonamentals.

Bosch ha precisat que no tenen "cap intenció de judicialitzar la vida política catalana" però ha advertit que s'ha de complir amb la legalitat, perquè la JEC ha estat molt clara en la seva ordre de retirar els símbols partidistes en període electoral.

Inhabilitació

El líder de SCC demana que, si és necessari, s'inhabiliti Torra de manera immediata i que se li exigeixi que compleixi la llei i ha avisat: "S'està jugant a la 'puta i la Ramoneta', sembla un joc de nens i això no és un joc de nens".

Ha assegurat que la inversió estrangera a Catalunya va caure un 11% el 2018 quan a Madrid ha crescut un 125%: "El joc antidemocràtic que estan fent els dirigents separatistes està provocant no només la ruptura a Catalunya sinó la caiguda econòmica".

Ha insistit que, malgrat que Torra finalment acati i es retirin els llaços en totes les dependències de la Generalitat, "està incomplint una resolució de la JEC i aquí a Espanya es compleixen les lleis i les lleis són per a tots", a més de veure ridícul que se substitueixin els llaços per altres símbols.

"Ja està bé de jugar a fer veure que som uns patriotes quan el que estem fent és destruir Catalunya", ha criticat.

Sobre el fet que Torra conegués des de la setmana passada la recomanació del síndic de greuges, Rafael Ribó, de retirar els llaços en període electoral i que encara així no actués abans, Bosch ha valorat que és la "burla absoluta cap a l'estat de dret".

Jugant al «kumbayà»

"Sembla que estiguem jugant al 'kumbayà' i que això siguin unes colònies d'estiu", li ha retret Bosch al president català.

De Veciana ha explicat que Torra tenia dos requeriments de la JEC per retirar els símbols dins d'un termini, que ha incomplit, i "per tant el delicte s'hauria comès ja i la Fiscalia ha d'actuar immediatament".

Ha rebutjat que Torra insisteixi en la seva actitud rebel i ha constatat que a Catalunya "el cop d'Estat que es va intentar fer l'1-O segueix vigent, Catalunya continua en una desobediència constant".