El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va avisar ahir els britànics que el desenllaç del Brexit depèn de Londres, i que la Unió Europea està preparada «per al pitjor», tot i que espera el període de gràcia que els Vint han acceptat concedir al Regne Unit per retardar unes setmanes el divorci i preparar una sortida ordenada.

El bloc ha fixat un calendari alternatiu al Brexit oficial que inclou una sortida ordenada el 22 de maig -amb la condició que l'acord de retirada sigui aprovat la setmana que ve al Parlament britànic-, però també una sortida automàtica el 12 d'abril si fracassa l'acord i no pacten abans una solució alternativa.

El nou calendari preveu també la possibilitat que les parts negociïn una pròrroga més llarga en cas de no acord, sabent que això obligaria el Regne Unit a convocar les eleccions europees del maig.

«Això vol dir que tot és possible: un acord, una pròrroga llarga o revertir l'article 50. El Brexit depèn dels amics britànics», va resumir Tusk. El polític polonès va assegurar que davant aquests escenaris la Unió Europea «està preparada per al pitjor, però espera el millor», després de la qual cosa va afegir que l'«esperança és l'últim que es perd».

Molt menys optimista, el primer ministre belga, Charles Michel, va fer aquest resum de les opcions disponibles: «Una és que hi hagi un acord la setmana que ve, i l'altra és que hi hagi un miracle». «No dic que no cregui en els miracles, però sé que són poc freqüents», va afegir Michel.

No obstant això, segons el president francès, Emmanuel Macron, amb aquest acord no només s'evita un divorci traumàtic immediat, sinó que «el projecte europeu sigui pres com a ostatge».