Tres comandaments de la Policia Nacional van assegurar ahir al jutjat que l'1-O no es van utilitzar les porres a l'escola Estel del barri del Guinardó de Barcelona, tot i que es van registrar 18 votants ferits.

Segons ells, es va utilitzar la força mínima imprescindible i proporcional per arrossegar o apartar les persones que obstaculitzaven l'acció policial per parar el referèndum. A més, un d'ells va intentar convèncer els votants que s'apartessin abans d'intervenir.

Un altre agent que va actuar a l'escola Mediterrània, al barri de la Barceloneta, també va negar l'ús de porres per part de la seva unitat, tot i que hi ha vídeos on clarament es veuen cops a votants amb aquesta arma policial. Tots quatre policies van declarar com a investigats al jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona.

L'inspector Orca 0 era el cap de nucli i màxim comandament operatiu de la seva unitat sobre el terreny. Segons l'Associació de Juristes pels Drets Humans, aquest comandament va declarar molt nerviós, i va explicar que ell mateix va anar a l'Estel el dia abans per investigar sobre el terreny aquesta escola que li havien assignat, i va parlar-ne amb el seu superior, un cap d'unitat, de qui no va dir el nom.