Un brigada de la Guàrdia Civil que va actuar en l'escorcoll de gairebé 10 milions de paperetes a una nau de Bigues i Riells el dia 20 de setembre (TIP R77175H) va situar ahir el president, Quim Torra, sortint de la nau dies previs a l'escorcoll.

L'agent va explicar que van sospitar que a les naus hi havia material electoral després d'analitzar trucades entre l'exdirector de Patrimoni, Francesc Sutries, i l'exnúmero 2 de Junqueras, Josep Maria Jové, a qui deia que hi havia una tercera persona que s'oferia a ajudar-los i que ho feien usant un llenguatge telefònic «convingut». En aquest context, va dir que van fer vigilància prèvia a la nau i van veure sortir-hi Quim Torra.

«Entraven i sortien persones amb alguna caixa», va explicar. També va relatar com el dia 20 van estar «bloquejats» tres hores perquè hi havia concentrats amb una actitud «totalment hostil» de la gent amb cops i llançament d'ampolles contra els vehicles i va dir que, fins i tot, una persona va simular un atropellament.

El brigada va explicar que van arribar a la nau de Bigues i Riells a través d'escoltes telefòniques. En una conversa, l'exdirector de Patrimoni, Francesc Sutries, parlava amb l'exnúmero 2 de Junqueras, Josep Maria Jové, i deia que hi havia una tercera persona que s'oferia a ajudar-los i que ho feien usant un llenguatge telefònic «convingut». Això els va portar a fer seguiments a Pau Furriol, que va acabar detingut a les naus de Bigues i Riells, on van trobar gairebé 10 milions de paperetes, 6.000 sobres amb segell de la Generalitat i informació «necessària» per fer el referèndum. Va detallar que l'actuació es va fer amb manament judicial.

A preguntes de l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, va demanar al brigada com podien estar al cas dels escorcolls els ciutadans que s'hi van concentrar aquell mateix matí. En aquest punt, l'agent va situar el president de la Generalitat, Quim Torra, en la nau els dies previs a l'escorcoll. També va dir que hi van veure Francesc Sutries i «diversos diputats». «Hi havia gent que entrava i sortia amb alguna caixa», va dir.

El brigada va relatar que durant l'escorcoll no van tenir cap problema per fer la tasca encarregada pel jutjat, però va dir que van tenir problemes per sortir i que van estar tres hores bloquejats amb el material en furgonetes per l'«actitud totalment hostil» d'un grup d'entre 200 i 300 manifestants que volien impedir que s'emportessin el material electoral.

Va explicar que els concentrats els van llançar llaunes de refresc plenes i també ampolles, van donar cops de peu als vehicles i van colpejar-los, i van causar «danys materials però no personals».

Va descriure també que dos manifestants (d'uns 60 anys, va dir) es van posar davant les rodes dels vehicles quan estaven en marxa per obligar-los a parar i també va dir que una persona va «tirar-se a sobre per simular un atropellament». «Per sort la situació de pànic que buscaven per fer veure que l'havien atropellat no es va traslladar a la resta de la gent», va explicar.

L'agent va afegir que van demanar el suport de Mossos d'Esquadra i que es va presentar una patrulla -formada per dos agents de seguretat ciutadana- i que els van ajudar parlant amb alguns dels manifestants per convèncer-los que aixequessin la protesta.