El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, va tornar ahir a la primera línia de la política amb un míting multitudinari, en què va fer autocrítica sobre els errors de la formació, en reconèixer que han provocat «vergonya aliena» amb les baralles internes, «baralles per butaques, pels càr-recs, per la visibilitat», i va assumir que han decebut molta gent actuant «com un partit més». A més, en un discurs dur contra els que ostenten el poder, va llançar el lema de la campanya: «La història l'escrius tu».

Iglesias, acompanyat dels seus dirigents, de la formació, de les confluències i de col·lectius als quals han donat suport en les seves lluites, va prendre la paraula quan falten cinc setmanes per a les generals, després del permís de paternitat de tres mesos, i va admetre que han jugat «amb les regles de l'adversari» i no han aconseguit canviar-les. «Hem callat moltes coses perquè ens hem cregut això de la cortesia parlamentària», va lamentar.

Iglesias va afegir que han donat suport a mesures que, si bé alleujaven determinades situacions, no solucionaven els problemes, i va recalcar que la formació no va arribar a les institucions «per posar-hi un pegat». Iglesias va recordar una conversa que va mantenir amb una de les infermeres que tenia cura dels seus fills, que li va preguntar com donar suport al partit amb microcrèdits, i a ell, va recalcar, li «queia la cara de vergonya».

«Podemos no és el seu secretari general, són els milions de persones que ens van donar força per canviar les coses», va recordar, i tot seguit va afegir que assumeix la seva responsabilitat en els errors i que treballarà perquè el 28 d'abril puguin formar part «del proper govern».

Iglesias va llançar una dura crítica als que «manen més que els diputats», i va citar expressament cognoms com Ortega, Pérez o Fainé per referir-se a algunes de les 20 famílies més poderoses d'Espanya. «Crec que avui he de dir algunes veritats, veritats que no se solen dir en campanya, que és complicat sentir dir als partits, veritats que quan es diuen es paguen», va advertir, i va afegir que, encara que els havien dit que la sobirania popular residia al Parlament, això «no és veritat».