La secció 21 de l'Audiència de Barcelona jutjarà a partir de demà a Joaquín Benítez, l'exprofessor del col·legi barceloní Maristes de Sants acusat d'abusar sexualment de quatre alumnes, en un judici que arrencarà amb el testimoni de les víctimes, a porta tancada.

La Fiscalia acusa Benítez, pederasta confés, d'haver abusat sexualment de quatre alumnes menors d'edat quan era professor d'educació física a l'escola Germans Maristes Sants-les Corts i demana per a ell una pena de 22 anys de presó i 14 anys d'inhabilitació.

Arran d'aquestes acusacions, també s'enfronta al pagament d'una indemnització total de 70.000 euros, quantitat que la Fiscalia reclama a Benítez, a la seva asseguradora i a la Fundació Champagnat, que gestiona el col·legi, com a responsable civil subsidiària dels fets.

El Ministeri Fiscal acusa en el seu escrit de qualificació provisional a l'ex docent d'haver realitzat, "amb ànim de saciar els seus instints libidinosos", tocaments i altres abusos a alguns dels seus estudiants, que no es van oposar a això per desconeixement o "temor" a la situació.

La qualificació de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona, que exerceixen l'acusació popular, supera a la de la Fiscalia, ja que sol·liciten 35 i 26 anys de presó respectivament per a Benítez pels abusos infligits a quatre alumnes.

Està previst que el judici comenci a les 10 hores amb els interrogatoris a les víctimes, a les que seguiran un testimoni i un Mosso d'Esquadra, mentre que la declaració de Benítez serà dimarts, quan també compareixerà un altre testimoni i els autors dels informes pericials, i dimecres serà el torn de les conclusions.

L'Audiència de Barcelona ha acordat que els quatre alumnes declarin a porta tancada, en considerar que "els fets objecte d'acusació tenen una connotació social que pot arribar a ser estigmatitzadora, a més de greument atemptatoris a la intimitat i dignitat de la persona i s'haurien produït sent les víctimes encara menors d'edat".

Davant l'expectació mediàtica del cas, els magistrats així ho van aconsellar en el seu acte de juliol del 2018 per garantir que les declaracions es desenvolupin "en les millors condicions de tranquil·litat i confiança dels testimonis" a fi de "protegir adequadament el dret a la intimitat de les víctimes i evitar perjudicis rellevants".

Coincidint amb l'inici del procés, col·lectius de suport a les víctimes han organitzat dilluns a les 9.30 hores una concentració a les portes del Palau de la Justícia, seu de l'Audiència de Barcelona, on acudiran amb un manifest que, entre d'altres qüestions, exigeix al Govern la retirada del concert educatiu a Maristes les Corts i a totes les escoles en les quals hagi hagut algun cas d'abús sexual.

Els magistrats del cas Maristes jutjaran a partir de demà a Benítez només pels abusos comesos contra quatre víctimes, malgrat que almenys una desena d'alumnes més van denunciar fets similars, que ja han prescrit davant de la justícia.

Pel mateix motiu, serà l'únic professor de l'escola de Germans Maristes que s'asseurà en el banc dels acusats per pederàstia, encara que altres dotze docents van ser denunciats per delictes semblants comesos contra una quarantena d'estudiants durant dècades i en diverses escoles de la congregació.

El cas va sortir a la llum al febrer del 2016 arran de la denúncia interposada per Manuel Barbero, el pare d'un dels alumnes, que va explicar que va patir abusos sexuals per part de Benítez des dels 13 als 15 anys.

A partir de llavors, Barbero va activar un compte de correu amb la qual va aconseguir recollir altres testimonis de víctimes d'abusos sexuals perpetrats per docents i va destapar un entramat de pederàstia que ha esquitxat a més d'una desena de professors de la congregació.