L'operació de rescat i evacuació del creuer Viking Sky, els motors del qual van fallar enmig d'una complicada tempesta davant de la costa occidental de Noruega, es va donar ahir per finalitzada després que 479 persones dels més de 1.300 passatgers del mateix fossin transportades en helicòpter a terra i la resta viatgés cap a la ciutat costanera de Molde en el vaixell.

Un total de 20 persones van resultar amb lesions i van haver de rebre atenció als centres mèdics de Noruega, va explicar Viking Cruises en un comunicat. Tres d'elles, d'edats entre els 70 i 90 anys, estan greus. El Viking Sky, després de concloure les tasques d'evacuació en condicions meteorològiques adverses, va navegar amb més de 800 persones cap a Molde, remolcat per dos vaixells de subministrament offshore i un vaixell de remolc. L'evacuació per aire, que va ser molt espectacular, es va portar a terme amb l'ajuda de quatre helicòpters.

L'operació de rescat va complicar-se pel fort onatge i el vent. Aquestes inclemències van impedir l'enviament de vaixells i van obligar l'equip de rescat a fer servir únicament helicòpters, que només poden transportar entre deu i 15 persones en cada trajecte. «Si els hem d'evacuar tots, tot plegat s'allargarà molt de temps», va advertir ahir a Reuters el portaveu del servei de rescat, Einar Knudsen.

El tram d'aigua conegut com a Hustadvika és conegut pel clima extrem i aigües poc profundes plens d'esculls.

El Viking Sky, construït el 2017, pertany a Viking Ocean Cruises, part del grup Viking Cruises fundat pel multimilionari noruec Torstein Hagen. Segons el web de l'empresa, la seva capacitat de passatgers és de 930.

El vaixell feia el trajecte entre Tromsø (nord) i Stavanger (sud) amb 1.373 persones a bord, 915 passatgers i una tripulació de 458 persones.