El conseller d'Interior, Miquel Buch, va anunciar ahir que es «revisaran» les inspeccions que els Mossos d'Esquadra van dur a terme divendres per comprovar que no hi havia llaços grocs en 2.700 escoles públiques, després de rebre queixes que en algun cas «podria haver-se actuat de forma inadequada». En un fil publicat en el seu compte de Twitter, Buch assenyala que la policia catalana es va veure «obligada» a instar a la retirada dels símbols que demanaven la llibertat dels presos polítics», en totes les instal·lacions de la Generalitat, en compliment de les ordres de la Junta Electoral Central (JEC).

Segons el conseller, que crida a no caure en «polèmiques internes», els Mossos van haver de revisar milers d'espais públics, entre ells els més de 2.700 centres docents de la Generalitat, seguint ordres de la JEC.

Queixes rebudes

Buch detalla en el seu perfil de Twitter que han arribat a la conselleria «queixes que en algun d'aquests centres, i de manera minoritària, podria haver-se actuat de forma inadequada, a diferència de la professionalitat demostrada a la resta dels milers d'actuacions que ahir els Mossos d'Esquadra es van veure obligats a fer».

«Com a policia al servei del país i de les llibertats democràtiques, els Mossos revisaran, com sempre, les actuacions realitzades, per garantir la seva obligació d'actuar sempre amb contenció, proporcionalitat i de forma adequada», anuncia el conseller.

En el seu missatge, Buch fa una crida a tots aquells que comparteixen «els mateixos valors i el mateix projecte de país» per «posar èmfasi en l'origen de la simbologia que la Junta Electoral Central ha volgut que desaparegui dels espais públics: l'existència d'exiliats i presos per motius de consciència».

«No permetem que intentin fixar-nos el camí externament atiant polèmiques internes. Defensem sempre la llibertat d'expressió i d'opinió, com a drets fonamentals i universals», afegeix.

En una instrucció enviada a les comissaries catalanes, el cap de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, David Boneta, va ordenar als agents dels Mossos dirigir-se a tots els edificis públics de la Generalitat i instar els seus responsables a retirar «banderes estelades, llaços grocs o blancs amb ratlles vermelles o altres d'anàleg significat, fotografies de candidats o polítics com pancartes, cartells o qualsevol altre símbol partidista».