L'expresident català Carles Puigdemont va assegurar ahir davant la presó de Neumünster, en el primer aniversari de la seva detenció en aquest país, que si obté «els vots necessaris» a les eleccions europees serà «eurodiputat», al marge de l'actual discussió jurídica.

«Les eleccions europees les convoca el Parlament Europeu, no el Govern d'Espanya. Si tinc els vots necessaris seré eurodiputat d'acord amb el reglament del Parlament Europeu», va afirmar el líder independentista en ser inter-rogat sobre la seva acta per a l'Eurocambra si aconsegueix ser escollit.

Segons la llei electoral per als comicis al Parlament Europeu, un cop fet el recompte de vots, atribuïts els escons i proclamats els electes, els candidats escollits han d'acatar presencialment la Constitució espanyola davant la Junta Electoral Central per poder obtenir l'acta que els acredita com a eurodiputats.

Puigdemont va destacar en aquest sentit que ja durant el temps en què va residir a Alema-nya, mentre es decidia sobre la petició d'extradició espanyola, molts «experts» a Espanya van assegurar que hi hauria una decisió en contra seu i al final no va ser així. «El mateix passa ara amb la discussió sobre l'acta d'eurodiputat. Recordin els titulars de fa un any, recordin què deien a les tertúlies i veuran com molts experts es van equivocar», va assenyalar l'expresident respecte als comicis europeus, que se celebraran a Espanya el 26 de maig.