El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar ahir que el país necessita «reforçar tots els fronts» en els propers mesos. Durant la presa de possessió de les noves conselleres de Presidència i Cultura, Meritxell Budó i Mariàngels Vilallonoga, Torra els va agrair que afrontin l'encàrrec amb «valentia».

A les ja exconselleres Elsa Artadi i Laura Borràs els va desitjar «bona sort en els nous reptes que assumeixen», en referència al seu futur en candidatures que concor-reran a les eleccions espanyoles i municipals. El cap del Govern va defensar l'acció de l'executiu i va apuntar que «resol els problemes concrets del país» i que vol mirar l'horitzó «combinant les urgències amb la planificació».

En seu parlament, Torra va destacar la trajectòria «contrastada» de les dues noves titulars de Presidència i Cultura i va afirmar que ajudaran a consolidar un govern amb «desafiaments constants» i amb «moltes ganes de servir el poble de Catalunya».

Torra també va tenir unes paraules per a Borràs i Artadi, de les quals va dir que han marcat l'«accent dels primers mesos del Govern». Torra va lamentar que la trajectòria del Govern «no ha estat fàcil» com a conseqüència de la «repressió» que pateix la política catalana. També va tenir un record per als exconsellers encausats per l'1-O.

D'Artadi, el president en va aplaudir la «perseverança» i «elegància», i va dir que ha contribuït a resoldre situacions «complicades» i a impulsar noves iniciatives per millorar la qualitat de vida de la ciutadania. De Borràs, va assegurar que ha tingut la capacitat de ser a tot arreu i que ha batallat per donar «centralitat» a la cultura. En aquest sentit, va apuntar que han compartit la concepció de la política com una manera d'«encendre consciències» i de gestionar el dia a dia.

Jurament del càrrec

Les noves conselleres van prendre possessió com a membres del Govern ahir a primera hora en una cerimònia al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. El secretari del Govern, Víctor Cullell, va llegir el cessament de les fins ara conselleres Elsa Artadi i Laura Borràs i tot seguit va pronunciar els nomenaments signats per Tor-ra diumenge a la tarda. Finalment, les ja conselleres van prometre el càrrec davant el president de la Generalitat, el president del Parlament i altres membres del Govern.

Poc després d'1/4 d'11 del matí, Budó i Artadi van oficialitzar el relleu al capdavant de la conselleria de la Presidència amb una trobada al despatx del departament. En aquest context, Artadi va afirmar que la nova consellera arriba més preparada que ella quan va haver d'assumir el càrrec.

Pel que fa al relleu a la conselleria de Cultura, Borràs i Vilallonga van fer el traspàs de carteres a última hora del matí.

El president Torra compareixerà al proper ple del Parlament, previst el 3 i 4 d'abril, per explicar els canvis a les conselleries de la Presidència i de Cultura. Es tracta del tràmit preceptiu sempre que hi ha una remodelació al Govern. En la reunió de la mesa i la junta de Portaveus d'ahir va acordar-se que en el ple també hi intervindrà el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Miguel Ángel Gimeno, per fer balanç dels deu anys de l'organisme.

«Un servei al país»

La nova consellera de Cultura va estrenar-se en el càrrec agraint «als governs de Puigdemont i de Torra» que li hagin «fet l'honor» de demanar-li que assumís aquesta cartera. La filòloga ho ha fet, va dir, «amb plena consciència» que se li demanava de fer «un servei al país». «Qui que hagi dedicat la seva vida a les lletres, a la llengua, a la universitat i a l'acadèmia podria dir que no?», va preguntar-se.

Vilallonga va assegurar que farà tot el possible perquè «Catalunya vagi endavant» en matèria cultural, i va posar l'èmfasi en la defensa de la llengua com a «eix central» de les seves polítiques. Com a declaració d'intencions, la consellera entrant va proclamar que «voler persistentment acaba fent possibles les aspiracions individuals i col·lectives».