El president de la Generalitat, Quim Torra, ha canviat el llaç groc per un altre de blanc amb una franja vermella a la façana del Palau de la Generalitat. Així, Torra ha optat per col·locar una nova pancarta damunt l'anterior, amb el mateix lema, però amb el canvi de color del llaç. D'aquesta manera el president manté la petició de llibertat per a "presos polítics i exiliats". Operaris del Govern han posat la nova pancarta a les 10:20 hores, l'endemà que el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, recomanés que de manera "excepcional" retirés els llaços grocs i estelades dels edificis de la Generalitat. A les 10:35 s'ha afegit una pancarta a la finestra del costat del balcó amb la frase "llibertat d'expressió".

Torra ha marxat de Palau amb el cotxe oficial a les 9.55 h cap al Parlament, on aquest matí a partir de les 10 h ha continuat el ple. Poc després operaris del Govern han obert el balcó per col·locar la nova pancarta. Al cap de 15 minuts han fet el mateix amb una finestra del costat del balcó per posar-hi una pancarta a favor de la llibertat d'expressió.

Torra ja va anunciar dimecres al vespre que seguiria les recomanacions del Síndic de Greuges amb els llaços grocs, a través d'un comunicat de l'oficina del president. Tot i això, el cap del Govern ja va avisar que mantindria un "respecte ple" a la llibertat d'expressió, que s'ha traduït finalment amb aquesta segona pancarta. Torra va insistir en no donar "cap ordre" com li exigeix la Junta Electoral Central (JEC).

A l'espera de la JEC

La JEC es reuneix avui a partir de les 17 h per donar resposta a l'incompliment de l'ordre de retirada dels llaços grocs per part de Torra, que no va acatar la decisió de treure'ls dels edificis de la Generalitat en els dos terminis que li va donar l'àrbitre electoral. Sobre la taula hi ha diverses possibilitats: des d'un nou advertiment al trasllat del cas a la Fiscalia perquè obri un procediment penal, fins a una sanció administrativa, i per demanar als Mossos o a la delegació del govern espanyol a Catalunya algun tipus d'actuació.

A la reunió -que té lloc al Congrés dels Diputats- la JEC podria abordar també els símbols amb què la Generalitat -i alguns ajuntaments- han substituït els llaços grocs. De moment, segons fonts de la delegació del govern espanyol a Catalunya, la JEC no ha demanat noves imatges sobre els símbols que han substituït els anteriors.

La JEC es reuneix sense la presència dels dos magistrats del Tribunal Suprem que formen part del tribunal que jutja l'1-O al Suprem, i tindrà sobre la taula la maniobra del president de la Generalitat, que ha substituït la pancarta que hi havia a la façana de Palau -amb el lema "Llibertat presos polítics i exiliats" i el llaç groc- per una altra de molt similar, que compleix literalment l'ordre donada per la JEC -no hi poden haver estelades ni llaços grocs.

La reunió ha estat convocada expressament per donar resposta a Torra un cop va expirar, aquest dimarts, el nou termini que li va donar perquè acatés la petició, i després de rebutjar també les al·legacions demanades pel president de la Generalitat. Torra també demanava aclariments i apuntava que estava pendent del posicionament del Síndic de Greuges, que dimecres al vespres va aconsellar retirar els símbols.