La Junta Electoral Central (JEC) ha resolt portar "l'incompliment" del president de la Generalitat, Quim Torra, a la Fiscalia perquè determini si ha comès un delicte de desobediència per no retirar els llaços grocs dels edificis públics, segons ha pogut saber l'ACN. Ho ha decidit l'òrgan que exerceix d'àrbitre electoral en una reunió de més de dues hores aquest dijous a la tarda. A la resolució, la JEC també demana al Departament d'Interior que tregui els nous símbols dels espais institucionals i obre un expedient sancionador contra Torra, que pot suposar una multa de fins a 3.000 euros. La JEC va exigir dilluns al president de la Generalitat, per segona vegada, que retirés els llaços grocs i les estelades i va donar-li un nou termini de 24 hores per fer-ho. A la resolució, ja l'advertien de les conseqüències administratives i penals de desacatar l'ordre.

El termini va expirar dimarts a la tarda sense que el president del Govern els hagués retirat. Tot i l'advertiment, enlloc de treure el llaç groc de la façana del Palau de la Generalitat, Torra ha optat per mantenir la pancarta i aquest dijous al matí n'ha col·locat una de nova al damunt amb el mateix lema de 'Llibertat presos polítics i exiliats' però amb un llaç blanc amb una franja vermella. L'ordre de retirada de símbols de la JEC deia literalment que es retiressin "estelades" i "llaços grocs", ja que els considera "símbols ideològics o partidistes" que no haurien d'estar en edificis institucionals en període electoral.

El president de la Generalitat ha presentat un nou escrit d'al·legacions davant la JEC per intentar demostrar que el seu Govern ja ha complert amb la instrucció que va dictar l'organisme després de la denúncia de Cs per la presència de llaços grocs i elements independentistes als espais de la Generalitat. A l'escrit, Torra assegura que "a data d'avui, tal i com sol·licita l'acord de la Junta Electoral Central de l'11 de març, i com és públic i notori, no hi ha 'estelades o llaços grocs' a les seus de la Generalitat de Catalunya".

És la primera vegada que la Junta Electoral Central pren una decisió d'aquest tipus. D'aquesta manera, la JEC compleix l'advertència que ha traslladat a Torra i porta la qüestió a la Fiscalia. Ho fa perquè entén que s'està produint un delicte de desobediència amb l'objectiu que el Ministeri Fiscal iniciï actuacions i porti el cas -si ho considera oportú- als tribunals de l'àmbit penal. És el cas de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que va ser inhabilitada per un jutjat de Manresa després de negar-se a retirar l'estelada de la façana de l'Ajuntament a les eleccions del 2015.

Desatén dos requeriments

El primer requeriment desatès per Torra va ser el de dilluns 11 de març quan la JEC ordenava en un termini màxim de 48 hores la "immediata retirada de les banderes estelades o llaços grocs que puguin trobar-se a qualsevol edifici públic dependent de la Generalitat". El dilluns següent la JEC va tornar a donar un nou termini de 24 hores perquè Torra els retirés després de rebutjar les al·legacions del president del Govern, que va adduir que el llaç groc no es pot associar amb una formació política concreta.