El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, va afirmar ahir que la proposta que ha fet a Espanya i al Vaticà és intentar «integrar un grup conjunt» per intentar fer «una relatoria del que ha passat» a la conquesta i, a partir d'aquí, «de manera humil» acceptar els errors, demanar perdó i reconciliar-se.

Així ho va afirmar en la seva roda de premsa diària a la seu de la presidència mexicana. Alhora, va avançar que no assistirà als actes pel 500 aniversari de la ciutat de Veracruz, que es commemoren a l'abril, al·legant que com a cap d'Estat mexicà ell no pot participar en un festeig d'aquest tipus mentre no «s'aclareixi el que és fonamental i s'arribi a un acord de reconciliació». A més, va assegurar que la seva carta a Felip VI perquè demani perdó no posa en risc les relacions diplomàtiques entre Mèxic i Espanya. «És un assumpte de voluntats i de consciència de cadascú», va reblar.

Segons va dir, la seva proposta no és per «afany de confrontació i de rancúnia» sinó perquè «surti a la superfície i es ventili» tot el que es manté com a «corrents subterrànies». López Obrador va emmarcar la seva petició en la propera commemoració dels 500 anys de la presa de Tenochtitlán i els 200 de la independència de Mèxic.

El ministre d'Afers exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, va afirmar ahir a Buenos Aires que «òbviament Espanya no presentarà les disculpes» que demana el president mexicà en relació amb la conquesta del que 'avui és Mèxic. Per a Borrell, és «una mica estrany que en aquest moment es plantegi demanar disculpes sobre esdeveniments que van passar fa 500 anys». Per això, va dir, Espa-nya no «anirà a demanar a la República Francesa que presenti disculpes pel que van fer els soldats de Napoleó quan van venir a envair Espanya», ni tampoc els francesos exigeixen «disculpes als italians per la conquesta de la Gàl·lia per Juli Cèsar».

Per la seva banda, fonts del Vaticà van refusar comentar la carta que López Obrador assegura haver enviat al papa Francesc perquè demani perdó pels suposats atropellaments que es van cometre en la conquesta d'Amèrica, però fonts de l'oficina de premsa de la Santa Seu han precisat que en el passat els pontífexs ja han parlat «clar» sobre aquest tema.