28 de març de 2019
28.03.2019
Regió7

Agents de Mossos detallen «agressions» i «tensió» el 20 de setembre a Sabadell

Un guàrdia civil assegura en el judici que la policia catalana «se la va jugar» per ajudar la comitiva judicial a fer un escorcoll

27.03.2019 | 23:55
Un manifestant porta una urna a la concentració del 20 de setembre a Sabadell

Dos agents dels Mossos que van testificar ahir durant el judici del procés van coincidir a parlar «d'actituds agressives», «moments de tensió» i insults durant un escorcoll al domicili de l'assessor de la conselleria de Governació Joan Ignasi Sànchez Santín, a Sabadell. Una d'elles va detallar «agressions» per part d'alguns manifestants.

Concretament, l'agent 3719 va dir que hi havia com una setantena de persones es mostraven agressives i que van donar cops de peu, cops de puny i també una persona va colpejar els agents amb un casc de moto. Va dir que aquesta persona era la «més agressiva» i que, en diligències del dia 25, la van identificar i citar a comissaria. Aquest agent va dir que de la línia de deu agents de seguretat ciutadana, la meitat (5) van resultar ferits, amb lesions a dits, la planta del peu, una luxació de genoll i també lesions al coll.

Ell va resultar ferit en el primer dit de la mà dreta però, a preguntes de l'advocat Jordi Pina, va reconèixer que no va ser per cap agressió de cap manifestant sinó que s'ho va fer quan un grup intentava superar la línia i l'empenyien.

Per la seva banda, el lletrat de Vox, Javier Ortega Smith, va preguntar als dos agents si creien que els manifestants estaven organitzats. Un d'ells sí que va afirmar que algú els «dirigia» per impedir que sortís la comitiva, però que no va identificar a ningú com el líder que fes les crides a mobilitzar-se.

El primer dels agents va reconèixer que la concentració «no va deixar actuar com ho havien de fer» els agents de seguretat de la Guàrdia Civil. També va dir que els manifestants insultaven indistintament els Mossos i la Guàrdia Civil amb paraules com «fills de puta, feixistes, botiflers». «Ens van dir de tot menys guapos», va afegir.


«Amagats» durant 15 minuts

Per la seva banda, un caporal primer de la Guàrdia Civil va assegurar davant del Tribunal Suprem que els Mossos «se la van jugar» per ajudar la comitiva judicial d'un escorcoll a Sabadell el 20 de setembre del 2017, el que es va fer al domicili de Joan Ignasi Sànchez, un dels detinguts aquell dia. El guàrdia civil va avalar l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant aquella jornada, tot i que «altres dies no».

L'agent va relatar que el 20-S van sortir d'un escorcoll judicial per un garatge, després d'estar «literalment amagats» durant 15 minuts i «a la carrera», un episodi que ha qualificat de «dantesc».

Els guàrdies civils van explicar que els Mossos havien intentat fins a tres vegades dispersar la multitud: «La massa els va envoltar i literalment els va sacsejar. Finalment, van decidir sortir pel garatge. El company que era a baix li havia comentat la situació i el consell dels Mossos: «Sortiu, però corrent perquè us mengen».

Responent a l'acusació popular exercida per Vox, el caporal primer va assegurar que els manifestants «no van venir per generació espontània». «Hi va haver una crida, segur, posteriorment vaig veure que l'alcalde de Sabadell hi era, no el vaig veure allà però després ho vaig comprovar», va assegurar. A la zona hi va anar l'exalcalde de la ciutat Juli Fernández.

«Allà hi havia gent que cridava 'barrera' i feien barrera, o que s'asseguessin perquè els agents arranquessin cebes», va afegir. «No era espontani, allà hi havia gent que no treballava i van anar allà a divertir-se», va afirmar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook